Kalp ve damar hastalıklarına karşı tüketmemiz gereken 10 gıda - Azınlıkça
Yaşam

Kalp ve damar hastalıklarına karşı tüketmemiz gereken 10 gıda

Dünya’da kalp ve damar rahatsızlıkları en fazla can alan hastalıkların başında geliyor.

Bu hastalıkların başlıca nedenleri sigara, düzensiz beslenme, spor yapmama vs. olarak görülüyor. Fakat özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması da kalp hastalıkları riskini artıran çok önemli bir etken.Peki özellikle Avrupa’da sıcaklık rekorlarının kırıldığı şu günlerde kalp krizinden korunmak için hangi gıdaları daha fazla tüketmeliyiz? Kalp hastalıklarına karşı ittifak kuracağınız 10 gıdayı sizin için derledik:

1. Kuşkonmaz

Sıralamamızın ilk basamağında kuşkonmaz yer alıyor. Doğal bir folik asit kaynağı olan bu bitki, homosistein denilen bir amino asidin vücutta birikmesini önlüyor.

Yüksek homosistein düzeyinin koroner arter ve inme gibi kalp hastalıklarının artmasında rol oynadığı tespit edilmiş durumda.

2. Baklagiller

İkinci sırada Türk mutfağının olmazsa olmazlarından baklagiller var. Fasulye, bezelye, nohut ve mercimek kötü kolestrol yani lipoprotein (LDL) seviyelerini önemli ölçüde düşürmeyi başaran kalp dostu besinler. Hepsi kalp ve sağlığa yararlı etkileri olan lif, protein ve antioksidan polifenolleri bolca bulunduruyor.

3. Küçük, sulu ve taneli meyveler

Dut, böğürtlen, kiraz ve vişne bu meyvelerden sadece birkaçı. Boyca küçük bu doğa harikaları, kalp hastalığı riskini en aza indirmede önemli rol oynayan antioksidan polifenollerle dolu. Yağ oranı çok düşük olan meyveler aynı zamanda mükemmel bir lif, folik asit, demir, kalsiyum, A vitamini ve C vitamini kaynağı.

4. Brokoli

Bazı araştırmalar düzenli yendiği takdirde brokolinin hem kalp krizi riskini azalttığını hem de kolestrol seviyesini düşürdüğünü gözler önüne seriyor.

5. Chia ve keten tohumları

Diyetisyenlerin listelerinde olmazsa olmazlar arasında bulunan bu tohumlar yeni yeni tanınıyor. İkisi de alfa-linolenik asit gibi zengin bir bitki bazlı omega-3 yağ asidi kaynağı.

Omega-3’ler, trigliserit seviyelerinin, LDL’nin ve toplam kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmak gibi birçok faydalı etkiye sahip.

Bu tohumlar ayrıca kan basıncını düşürüp arterlerde yağ plaklarının birikmesini de engelliyor. Tromboz ve aritmi gibi kalp krizine neden olan tehlikeleri de en aza indirgiyor.

6. Bitter çikolata: Lezzetli ve kalp dostu

Bitter çikolata hem zevkle yenilip hem de kalbinize iyi gelen sayılı gıdalardan biri. Tabii ki aşırıya kaçmadığınız sürece.

Bilim insanları çikolatanın damar sertleşmesi ve tıkanıklığına karşı etkili olduğunu belirtiyor. Bitter çikolata sayesinde atar damarlarınızda plakların oluşması zorlaşıyor ve böylece kalp krizi ve felç riski düşüyor.

7. Kahve

Belki inanamayacaksınız ama kalp dostu bir diğer gıda da kahve. Bazı araştırmalar, genel kanının aksine düzenli kahve tüketiminin kalp yetmezliği ve inme gibi riskleri azalttığını gözler önüne serdi.

Fakat hemen sevinmeyin. Çünkü Framingham Heart Study organizasyonundan gelen verileri değerlendirmek için makine öğrenmesi yöntemini kullanan bu çalışmanın sadece faktörler arasındaki ilişkiyi gözlemleyebileceğini ve kesin bir sebep ve sonuç ilişkisi kuramadığını unutmamak gerekli.

8. Omega-3 zengini balık

Balık eti en büyük kalp dostlarından omega-3 yağ asitleri ve protein depolarından biri. Bununla birlikte doymuş yağ oranı ise çok düşük seviyede. Bu sebeple Amerikan Kalp Birliği, somon, uskumru, ringa balığı, göl alabalığı ve sardalye başta olmak üzere balık etlerini haftada en az iki kez soframızda bulundurmamızı tavsiye ediyor.

9. Yeşil Çay

Amerikan Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’nin 2011’de yaptığı araştırma yeşil çay içmenin, kolesterolde, küçük bir azalma ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ancak inceleme, bir kişinin sağlığında olumlu bir gelişme yaşanması için ne kadar yeşil çay içilmesi gerektiği konusunu açıklığa kavuşturmadı.

2014’te yapılan diğer bir çalışma ise yeşil çay içmenin yüksek tansiyonlu kişiler üzerindeki etkilerini inceledi. Rapor, yeşil çayın kan basıncındaki bir azalma ile ilişkili olduğu sonucuna vardı. Ancak, yazarlar bu mütevazı azalmanın kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olup olamayacağını belirleyemedi.

10. Kuruyemiş

Badem, fındık, yer fıstığı, ceviz ve Antep fıstığı kalp dostu kuruyemişlerin başında geliyor. Bu yemişler bolca protein, lif, mineral, vitamin ve antioksidan barındırıyor. Balık ve keten tohumu gibi bu çerezler de omega-3 gibi yağ asitleri içeriyor. Bu da onları kalp açısından sağlıklı bir aperatif haline getiriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Merdiven Çıkmak Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltabilir

Kardiyovasküler hastalıklar, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yılda 17,9 milyon can almakta ve her üç kişiden biri bu hastalıklarla yaşamaktadır. Fakat şimdi, Tulane Üniversitesi’nin yeni araştırması, basit bir eylemin – merdiven çıkmak – bu büyük tehdidi azaltabileceğini gösteriyor.
Devamını oku...
Yaşam

Kalp Sağlığını Koruma Yöntemleri: Bol Su ve Sıvı Tüketiminden Güneşten Korunmaya...

Kalp, insan vücudunun en önemli organlarından biridir. Vücudun kan dolaşımını sağlayan kalp, vücudun tüm hücrelerine oksijen ve besin maddelerini taşıyan kanın pompalanmasından sorumludur.
Devamını oku...