Sinirleri yatıştıran meyveler - Azınlıkça
Yaşam

Sinirleri yatıştıran meyveler

Günümüzde yoğun tempolu iş stresi ve koşuşturmaca içerisinde sinirler ister istemez geriliyor. Stres ve sinirden arınma konusunda doğanın sunduğu imkanlardan faydalanmayı denemek yerinde bir hareket olacaktır.

”Meyve sinirleri nasıl yatıştırır ?” diye sorarsanız; çikolatanın mutluluk hormonu salgılayarak duygusallığı etkilediği artık günümüzde herkes tarafından kabul edildi. İçeriğindeki bileşenlerle birlikte karbonhidratı şekere dönüştüren meyvelerde, bu dönüşümün etkisi ile sinir ve stresi hafifletiyor.

Hangi Meyveler Sinirleri Yatıştırır?

– Kiraz; diğer meyvelerle karşılaştırması yapıldığında düşük glisemik indeks özelliği olduğu için kan şekeri açısından büyük önem taşıyor. Daha net açıklamak gerekirse şeker hastası bir insan şeker yediğinde doğal olarak kan şekeri yükselecektir. Fakat kiraz yediği zaman glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini yükseltmiyor. Sinirler içinde başta önerilen meyve olması tam isabet bir karar oluyor.

– Çilek; Damar tıkanıklığını önler, vücuda antioksidan salgılamasını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. B, C, K, vitaminlerini barındıran çilek ayrıca karbonhidratı şekere dönüştürür ve sinirlerinizi yatıştırır.

-Böğürtlen; A, B1, B2, B3, B6 vitaminlerinin yanı sıra folik asit, askorbik asit salgılanmasını sağlar. Aminoasit için etkili bir meyve olan böğürtlen lifli bir meyve olduğu için şeker seviyesini yükseltmeden bedenimizin ihtiyaç duyduğu şeker ihtiyacını karşılar. Kolesterolü yükseltmez. Sinirleri yatıştırır.

-Muz; Protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir meyve olan muz tüm bu özelliklerine ek olarak güçlü potasyum kaynağı olarak dikkat çekiyor.

-Portakal ; Hemen hemen her sağlık önerisinde sunulan ve tüketilmesi tavsiye edilen portakal içerisindeki bol vitaminler sayesinde meyvelerin içerisinde en çok önerileni oluyor. Özellikle kış aylarında C vitamini yönünden zengin olduğu için bolca tavsiye ediliyor. Konumuz sakinleştirici meyveler olduğu için portakalın içerisinde bulunan folik asit sayesinde size önerebileceğimiz meyveler arasına giriyor. Folik asit sayesinde kolesterolü artırmaz şeker ihtiyacını karşılar ve diyabeti önler ve sinirleri yatıştırır.

– Üzüm; İçerisindeki fosfor ile yine kan basıncını artırmadan şeker ihtiyacımızı karşılayan bir meyve olarak listemize giren üzümün birçok çeşidi bulunuyor. Tüm çeşitlerinin faydaları saymakla bitmez sadece meyvesinden değil yaprağından dahi faydalandığımız üzüm siniri yatıştıran meyveler arasında yer alıyor.

-Erik; Lifli meyve olan ve içeriğindeki vitaminler vücudumuza faydalı olması bir yana, potasyum kaynağı olması sebebiyle kolayca listemize giriyor. Kan basıncını dengelemesi ile kalp hastaları içinde önerilen meyve olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Meyveler Sinir Yatıştırmada Yeterli midir?

Nasıl ki bir ilacı içer içmez ağrılarınız inmiyor yada hemen tedavi olmuyor. Kaldı ki bir tane ilaçla değil düzenli ilaç alımı ile belirli bir süreç dahilinde tedavi yapılıyor. Bunu aklınızdan çıkartmadan ”Sadece meyve ile sinirler yatışır mı ? ” Diye düşünürsek tabi yatışmaz. İnsanların varlığından beri en büyük avantaj ve dezavantajının yine kendisi olduğunu unutmamız gerekiyor. Stresten arınmak için önce stresi beynimizde bitirmeli ardından meyvelerle bu düşüncemizi desteklemeli ve geri kalan işi vücudumuzun meyvelere karşı vermiş olduğu tepkimelere bırakmalıyız. Vitaminlerin yanı sıra potasyum bakımından zengin meyveler kan basıncını dengelerken kötü şeker olarak adlandırdığımız ve şeker, kolesterol hastaları için düşman niteliğindeki yiyeceklerin vücuda zararlarının aksine bizim için uğraşan besin kaynaklarıdır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Meyve Fiyatlarında Büyük Artış

Yunanistan’da meyve fiyatlarındaki keskin artış, özellikle portakal ve elma üzerinde yoğunlaşarak tüketicileri zor durumda bırakıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan En Çok Domatesi Türkiye'den Alıyor: Meyve ve Sebze İthalatında Artış

Yunanistan Meyve ve Sebze İhracatçıları, Dağıtıcıları ve Meyve Suları Birliği INCOFRUIT-HELLAS’ın raporuna göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Yunanistan’ın meyve ve sebze ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,97 arttı.
Devamını oku...
Yaşam

Şubat ayı için önerilen meyve ve sebzeler

Çağımızda mevsimsellik ortadan kalkma eğiliminde. Pazarda her zaman her şeyi buluyoruz.
Devamını oku...