Yunanistan'da Meyve Fiyatlarında Büyük Artış - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Meyve Fiyatlarında Büyük Artış

Yunanistan‘da meyve fiyatlarındaki keskin artış, özellikle portakal ve elma üzerinde yoğunlaşarak tüketicileri zor durumda bırakıyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Merkezi Pazarlar ve Balıkçılık Kurumu’nun açıklamalarına göre, meyve fiyatları son bir yılda yüzde 20,5 oranında arttı.

Yunan tüketicilerin çiftçi pazarlarına sınırlı bütçeleri ve ihtiyaç listeleriyle gitmeleri, alışveriş alışkanlıklarında önemli değişikliklere yol açıyor. Geçen yıl 70 sente satılan elma bu yıl 1.20 evroya, portakal ise 1.70 evroya yükseldi. Bu fiyat artışları, pazarlara da yansımış durumda.

Argolida Tarım Kooperatifleri Birliği yöneticisi ve üretici Yannis Dimakis, Newsbomb’a yaptığı açıklamada, portakal suyu üretimindeki küresel krizin fiyat artışlarına yol açtığını belirtti. Geçen yıl kilo başına 8-10 sent olan portakal fiyatları, bu yıl neredeyse iki katına çıkarak 20 sente yaklaştı.

Atina Merkez Pazarı’nda Valencia çeşidi portakalın toptan fiyatı kilo başına 1.7 Evro’ya ulaşarak yüzde 142.8’lik bir artış gösterdi. Süpermarket raflarında ise fiyatlar kilo başına 2.07 ile 2.25 evro arasında değişiyor.

Dimakis, özellikle Valencia çeşidinin yüksek fiyatlarına dikkat çekiyor. Yeni hasat edilen Navalina çeşidi için ise fiyatlar henüz daha düşük seviyelerde. Ancak, tüketici fiyatlarının kış aylarında kilo başına 80 sent ile 1 evro arasında olmasını bekliyor.

Bu durum, Yunanistan‘daki tüketicilerin alım gücü üzerinde ciddi bir baskı oluştururken, meyve pazarındaki bu ani değişiklikler ekonomik dengeyi de etkiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...