Böcek tozundan ekmek üretildi: Avrupa'da böcek tozu üretimi artıyor - Azınlıkça
Yaşam

Böcek tozundan ekmek üretildi: Avrupa’da böcek tozu üretimi artıyor

Finlandiya´da bir fırın Cırcır böceği tozundan ekmek üretti. Deneyenlerin aradaki farkı anlamadığı ve normal tatta bulduğu söyleniyor.

Finlandiya´da bir fırın ezilmiş Cırcırböceği tozu kullanarak ürettiği ekmekle küresel açlıkla mücadele edeceğini iddia etti.

Türünün ilk örneği olan ekmeği üreten Finlandiya’lı bir fırın her bir ekmek için, kurutularak toz haline getirilmiş 70 adet cırcır böceği, un, buğday ve çeşitli tohumlar kullanıldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) 2013 yılında en az iki milyar insanın böceklerle beslendiğini öngörmüştü. Bm tarafından yapılan açıklamada bin 900´den fazla böcek türünün yemeklerde kullanılabileceği yer almıştı. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise 2013 yılında başlattığı bir programla böcek üretimi ve tüketimini desteklemişti.

Fırınının yetkilisi Juhani Sibakov, konseptin geçtiğimiz yazdan beri hazır olduğunu ancak Finlandiya yetkilileri tarafından onaylanmadan piyasaya sürülemediğini söyledi. Finlandiya geçtiğimiz haftalarda gıda amaçlı böcek satışlarına getirilen yasağı kaldırmıştı. Sibakov, ekmeğin normal ekmekten daha fazla protein içerdiğini söyleyerek, “Bu ekmek tüketicilere hem iyi bir protein kaynağı olacak hem de böcek bazlı yemeklere ısınmalarını sağlayacak” dedi.

Deneyenlerin aradaki farkı anlamadığı ve normal tatta bulduğu ekmek, ilk olarak 2017’de Helsinki´de satışa sunuldu. Gıda amaçlı böcek kullanımına izin veren diğer Avrupa ülkeleri ise İngiltere, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Danimarka.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Ekmek Fiyatlarında Yeni Zam

Yunanistan’da ekmek fiyatlarında yaşanan dramatik artış tüketicileri zor durumda bırakıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da mahalle fırınlarında satışlar düştü

Son dönemlerde hakim olan pahalılıkla, Yunanistan genelinde olduğu gibi Batı Trakya’da mahalle fırınlarında de (ekmek bayiileri) satışlar düşmüş bulunuyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bakan Georgiadis ekmek zammını savundu: Buğdayın fiyatı dünya genelinde 4’e katlandı

Yunanistan Kalkınma ve Yatırımlar Bakanı Adonis Georgiadis, ekmek fiyatlarındaki zamlar hakkında açıklamada bulundu.
Devamını oku...