Maksimum insan ömrü ne kadardır? - Azınlıkça
Yaşam

Maksimum insan ömrü ne kadardır?

Ebedi bir hayata kavuşmak hemen herkesin hayalidir ancak ne yazık ki onun da bir sonu var. İşte tam da bu noktada bilim insanları maksimum insan ömrünü bulduklarını açıkladı…

Hollandalı istatistikçilerin yürüttüğü çalışmalarda insan yaşının maksimum 115 yaşına kadar uzatılabileceği ortaya kondu.

Tilburg Üniversitesi Ekonometri Bölümü’nde görev yapan bilim insanı Profesör John Einmahl ve meslektaşları son 30 yılda ölen 75 bin Hollandalı üzerinden veriler topladı. Bu veriler sonucunda maksimum insan ömrünü bulduklarını düşünüyorlar. Bu rakam kadınlar için 115,7 yıl, erkekler için ise 114,1 yıl olarak belirlendi.

Profesör Einmahl AFP’ye verdiği demeçte, “Ortalama olarak insanlar daha uzun yaşamaya başladılar. Ancak en yaşlılar son 30 yıldan beri daha uzun yaşayamıyorlar” diye konuştu. Bununla beraber maksimum yaşam süresinde bir değişiklik yok.

Amerika’da benzer bir araştırmayı yürüten bilim insanları da geçen sene aynı rakamlara ulaşmıştı.

Bilim insanları azami insan ömrünün uzayabilmesi için hiçbir neden olmadığını kaydediyorlar. Maksimum yaşam ömrünün zaten elde edildiğini ve buna 1990’lı yıllarda ulaşıldığını beyan ediyorlar.

Ancak bu kuralın istisnalarını bulabilmek adına bilim insanları çalışmalar yapmayı sürdürüyor.

Yine de bilim 115 yıldan daha uzun süre bir yaşam ömrü elde etmenin mümkün olmadığını bunun 125’e çıkarılabilmesi için bizim gibi 10 bin dünyaya daha ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar. İnsan ömrünün daha fazla uzaması ancak bir şansa bağlı olabilir.

Ancak bu çalışmaya dair birçok çevreden eleştiri okları yöneltildi.

Araştırmayı yayımlayan Nature dergisinin böylesi bir araştırmayı nasıl yayınlayabildiğine dair yapılan eleştirilerde insan ömrüne dair bir sınır varsa bu 120’nin üzerindedir veya belki de hiçbir sınır yoktur, açıklaması yapıldı.

İnsan ömrüne dair yapılan tartışmalara dair önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler yaşanacağına kaçınılmaz olarak bakılıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.