Yunanistan'da Ekmek Fiyatlarında Yeni Zam - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Ekmek Fiyatlarında Yeni Zam

Yunanistan‘da ekmek fiyatlarında yaşanan dramatik artış tüketicileri zor durumda bırakıyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Fırın sektörü ve uzmanlar, en basit ekmeğin kilosunun yakın zamanda 3 evroya ulaşacağını tahmin ediyor. Şu an itibarıyla tüketiciler 2.60 evro ve üzeri fiyatlarda ekmek alıyorlar.

Mayalı, çok tahıllı ve diğer özel unlu ekmeklerin fiyatları ise belirsiz. Ancak tüketiciler, ekmek sofradaki en temel öge olduğu için yüksek fiyatlara katlanmak zorunda.

Yüksek Fiyat Artışı ve Tüketici Tepkisi

Bugünkü fiyat artışları, iki ana etkenle açıklanıyor: Rus işgali ve yükselen enflasyon. Tüketici bu durumda adeta “inliyor” ve ekmeğe yapılan zamlar karşısında mağdur oluyor.

Tarihsel Fiyat Artışı

Ekmek fiyatlarının tarihsel gelişimini anlamak için 1985 yılına kadar geriye gitmek yeterli:

  • 1981: Ekmek kilosu 565 drahmi (1,68€)
  • 1985: Ekmek kilosu 1422 drahmi (4,17€)
  • 2023: Ekmek kilosu 34,84 € (2,60 €/kilo)

Un Fiyatları Artıyor

Çiftçilere göre, un fabrikaları geçen yıl buğdayı ortalama 50 kuruşa alırken, bu yıl fiyat 32-33 kuruşa düşmüş durumda. Ancak buna rağmen un fiyatları artış gösteriyor.

Enerji Maliyetleri de Eklendi

Fırıncılar, yüksek fiyattan aldıkları hammaddeye ek olarak enerji maliyetlerinin de arttığını belirtiyorlar. Tüketiciler için durum daha da kötüleşiyor, çünkü sadece ekmeğe değil, tüm ekmek çeşitlerine gelen zamlar harcanabilir geliri eritiyor.

Skrekas fırıncılardan sabit ekmek fiyatları istedi

Yunanistan Kalkınma Bakanı Kostas Skrekas’ın, Yunanistan Fırıncılar Federasyonu ile gerçekleştirdiği toplantının odak noktasını ekmek fiyatları oluşturdu.

Bakanlığa göre Skrekas, fırıncılardan ekmek fiyatlarını sabit tutmalarını istedi.

Federasyon Başkanı Mihalis Musios’un yaptığı açıklamaya göre fırıncılar, uluslararası tahıl fiyatlarında bir düşüş olduğuna dair işaretler olduğu için bu aşamada ekmek fiyatlarını artırma niyetinde olmadıklarını, ancak gelecekte ne olacağını ve bu düşüşün un fiyatlarına yansıyıp yansımayacağını bilmedikleri için fiyat sabitleme dönemini taahhüt edemeyeceklerini söyledi.

Yaşanan sıkıntılı durum, temel bir gıda maddesi olan ekmek fiyatlarının nasıl kontrol altına alınacağı sorusunu gündeme getiriyor. Ekmek fiyatlarındaki bu artış, özellikle düşük ve orta gelirli kesimleri olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...