75 Yunan İşinsanından İstanbul'a Ziyaret - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

75 Yunan İşinsanından İstanbul’a Ziyaret

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, 75 Yunan işinsanı ile birlikte İstanbul’a önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Tahmini okuma süresi 5 dakika

İki gün sürecek ziyaret, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine odaklanıyor.

Türk-Yunan ilişkilerinin ekonomik boyutunu güçlendirmeye yönelik bu ziyarette, Yunan ekonomisinin çeşitli sektörlerinden önemli isimleri bünyesinde barındırıyor.

İstanbul ziyaretinin ana gündem maddelerinden biri, Türk iş dünyası ile doğrudan diyalog ve stratejik görüşmeler içeren İş Forumu olacak. Bu forum, Türk-Yunan işbirliğinin yeni ve somut adımlarını atacak bir platform olarak hizmet ediyor. Ayrıca, ziyaret kapsamında önemli sanayi bölgelerine ziyaretler ve detaylı sunumlar planlanıyor, bu da iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini daha da derinleştirecek.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in son yıllardaki “gidişatı” değiştirme arzusunun arka planında, Türk-Yunan ilişkilerinde iyileşme eğiliminde olan siyasi gelişmelere odaklanan Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, iki günlük bir ziyaret için bugün İstanbul’a gidiyor.

Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis’e, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Genel Sekreteri ve Enterprise Greece Başkanı Mira Miroyanni dışında, gıda, inşaat, gemicilik, turizm, ilaç, enerji ve bankacılık gibi Yunan ekonomisinin neredeyse tüm sektörlerinden 75 kişilik geniş bir yönetici grubu eşlik ediyor.

Yunan heyetinde SEV İcra Kurulu Başkanı Efthimios Vidalis, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sofia Kounenaki-Efraimoglou, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vassilis Korkidis, SEBE Başkanı Simeon Diamantidis ve Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos gibi kurumsal aktörler de yer alıyor.

Misyona katılan Yunan iş gruplarının temsilcileri, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından Enterprise Greece işbirliğiyle düzenlenen İş Forumu çerçevesinde Türk iş dünyasındaki muhataplarıyla doğrudan temas ve görüşmelerde bulunacak.

İş Forumu çerçevesinde ayrıca 1 Şubat Perşembe günü İstanbul’a gelen Yunan işadamları için Gebze Sanayi Bölgesi/Teknoloji Parkı’na bir ziyaret ve TOBB tarafından Türkiye’deki sanayi bölgelerine ilişkin kapsamlı bir sunum düzenlenecek. 

Ziyaretin ilk gününde Bakan Yardımcısı İstanbul’daki Yunan işadamlarıyla bir araya gelecek ve Kadir Has Üniversitesi’nde Yunanistan ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği perspektifleri üzerine bir konuşma yapacak.

Aynı günün akşamı Yunan heyeti ve Türk işadamları, İstanbullu işadamı ve PeopleCert Başkanı Vironas Nikolaidis’in ev sahipliğinde düzenlenecek akşam yemeğine katılacak.

2 Şubat Cuma günü Dışişleri Bakanı Sayın Frangoyannis ve Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Mustafa Tuzcu’nun eşbaşkanlıklarında Yunanistan-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu’nun 6. toplantısı gerçekleştirilecek. Komisyonun gündeminde şu konular yer alıyor: Enerji, çevre, su yönetimi, ulaştırma, sanayi, araştırma ve teknoloji, tarım, gümrük işbirliği, turizm ve sivil koruma.

Atina’da 2023’ün sonunda yapılan son toplantıda kaydedilenlere göre, enerji sektöründe, yürütülen iki ülkenin ara bağlantısının iyileştirilmesi veya PPC, Mytilineos, GEK TERNA tarafından “yürütülenler” gibi Balkan bölgesindeki şirketlerin yenilenebilir enerji projelerindeki faaliyetleri gibi projelerle enerji ön planda. Ayrıca emlak piyasası, gıda, inşaat malzemeleri, madencilik endüstrisi ve diğer sektörler de ilgi odağı. Ayrıca, balık yetiştiriciliği ya da gemi inşaatı gibi güçlü rekabetin olduğu alanlarda karşılıklı araştırmalar sürüyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun en son 2022 yılı verilerine göre, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ikili dış ticaret hacmi 2022’de ilk kez 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Aynı verilere göre, 2009’dan bu yana on yıl boyunca iki ülkenin ticaret dengesi Yunanistan lehine fazla vermiştir (2016 hariç).

2022 yılında Yunanistan’ın Türkiye’ye ihracatı %21,5 oranında artmıştır. Petrol ürünleri ihracatı %23 artmıştır (Azeri devlet şirketi SOCAR’ın bir yatırımı olan İzmir’deki STAR rafinerisinin faaliyete geçmesi ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde hızla hayata geçirilen benzer yatırımların önümüzdeki yıllarda Yunanistan’ın petrol ihracatını büyük ölçüde ikame etmesi beklenmektedir). 

Aynı zamanda, 2022 yılında iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi bir önceki yıla göre %18,4 artarak (2021/2020: %57,7) yaklaşık 5,4 milyar evro’ya ulaşmıştır Yunanistan’ın ihracatı %21,5’lik bir artışla 2,5 milyar evro olarak gerçekleşmiştir. Bu artış, petrol ürünleri hariç ihracat ile bir bütün olarak petrol ürünleri arasında neredeyse eşit bir şekilde dağılmıştır (sırasıyla %20,36 ve %23). Yunanistan’ın ithalatı 2,9 milyar evro (2022/2021: +%15,77) olarak gerçekleşmiştir. AB üye ülkeleri (AB27, Kaynak: Eurostat) arasında, ihracat açısından Yunanistan, 2021 yılına kıyasla iki sıra gerileyerek (9. sıra) Türkiye’nin en büyük 11. ticaret ortağı olmuştur. İthalatta ise Yunanistan 10. sırada yer almıştır (2021’deki konumunu korumuştur).

Türkiye’deki Yunan yatırımları, Yunanistan’daki Türk yatırımlarının çok üzerindedir. Yunanistan Merkez Bankası’na göre, 2020’de 316 milyon Evro olan Türkiye’deki Yunan yatırımları stoku 2021’de 337 milyon evro’ya ulaştı. 2019’da Türkiye’deki Yunan yatırımlarında %1,4’lük hafif bir düşüş yaşandı. Yunanistan’daki Türk yatırımları önemli ölçüde daha düşük bir oranda büyümektedir. Türk yatırımları stoku 2020’de 69 milyon evro’ya kıyasla 104 milyon evro olarak gerçekleşmiştir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...