Kipi-İpsala Sınır Kapısı: Yunanistan ve Türkiye'nin Ortak Hedefi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Frangoyannis: Kipi-İpsala sınırında yeni köprü inşaatı 2024’te başlıyor – Bakan neler söyledi?

Fotoğraf karesinde Kipi-İpsala hudut kapıları arasında bulunan köprüdeki Yunan-Türk sınırı ve ülke bayrakları görülüyor.

Yunanistan Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, Kipiİpsala sınırında geçişleri kolaylaştıracak yeni bir köprünün inşaatına 2024’te başlanacağını açıkladı.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Türkiye ile Pozitif Gündem hızla ilerliyor” dedi.

Ekonomi Diplomasisi ve Dış İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis PARAPOLITIKA gazetesine verdiği mülakatta Türk-Yunan ilişkilerine değindi. Frangoyannis, “Pozitif gündemde çok fazla hareket var ve tüm konulardaki müzakereler hızla ilerliyor” dedi. 

“Türk-Yunan ilişkilerindeki olumlu havanın derinleşmesi ve ikili ilişkilerimizin daha da gelişmesi bölgenin genel refahına katkıda bulunacaktır.”

Türk mevkidaşı Burak Akçapar ile geçen hafta New York’ta yaptığı sıcak ve çok önemli görüşmenin ardından Frangoyannis, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak hedefinin, 7 Aralık’ta Selanik‘te yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında, en üst düzeyde, belirli konulara ilişkin Mutabakat Zabıtları ve İşbirliği Anlaşmaları imzalanması olarak belirlendiğini” kaydeti.

Frangoyannis, Türkiye ile pozitif gündemin, hükümetin “stratejik bir tercihi” olduğunun altını çizerek, “komşumuzla ilişkilerimizin gergin olduğu son dönemde ve geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’de meydana gelen ölümcül deprem öncesinde bile açık iletişim kanallarının ve işbirliği ortamının korunmasına önemli ve kararlı bir şekilde katkıda bulunmuştur” dedi.

Kipi-İpsala Arasında Yeni Köprü İnşaatı 2024’te

Türkiye ile Pozitif gündemin önemine değinen Bakan, ulaştırma, çevre, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve turizm alanlarındaki 29 temanın ticaret, seyahat ve iş birliğini kolaylaştırdığı için her iki ülke vatandaşlarının günlük yaşamlarına dokunduğunu vurguladı. Bakani, ekonomi ve uluslararası işbirliğinin diğer konular üzerinde de olumlu bir etkiye sahip oldukları için hükümetleri de aynı derecede ilgilendirdiğini kaydetti. Buna örnek olarak da Kipi sınır kapısı ile İpsala sınır kapısı arasında yapımına 2024 yılında başlanması beklenen ve neredeyse her türlü seyahat ve ticareti kolaylaştıracak olan ikinci karayolu sınır köprüsünü gösterdi.

Frangoyannis,Türkiye ile gelecek konusunda iyimser

Türk-Yunan ilişkilerinde son sekiz aydır yaşanan “durgunluğun” devam edip etmediği sorulduğunda Dışişleri Bakan Yardımcısı gelecek konusunda iyimser olduğunu çünkü küresel bir topluluk ve Akdeniz ülkeleri olarak mevcut zorlukların “çatışma ve rekabete yer bırakmayacak, aksine işbirliği ve yakınlaşma gerektirecek” kadar zor ve eşi benzeri görülmemiş olduğunu söyledi. Bakan: “İklim krizi, ortaklık gerektiren en tehdit edici zorluktur; bunu bu yaz acımasızca gördük ve şimdi her gün yaşıyoruz. Aynı derecede önemli olan yasadışı göç meselesinde de göç akımlarını en aza indirmek için işbirliğine ihtiyaç var.” eklemesinde bulundu.

Frangoyannis sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk-Yunan ilişkilerindeki olumlu havanın derinleşmesi ve ikili ilişkilerimizin daha da gelişmesi bölgenin genel refahına katkıda bulunacaktır. Elbette bu, meşruiyet ve uluslararası hukuk ilkelerine dayandırdığımız ulusal pozisyonlarımızdan en ufak bir taviz vereceğimiz anlamına gelmiyor.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...