Yunanistan, ABD Fırkateynlerinin Yunan Tersanelerinde Ortak Üretimini İstiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan, ABD Fırkateynlerinin Yunan Tersanelerinde Ortak Üretimini İstiyor

Yunanistan, Amerikan fırkateynlerinin Yunan tersanelerinde ortak tasarımı ve üretimi için ABD ile önemli bir diyalog başlattı.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias‘ın açıklamalarına göre, bu adım, ülkenin deniz gücünü güçlendirmeye ve yerel gemi inşa sanayisini desteklemeye yönelik stratejik bir çaba olarak öne çıkıyor.

Bakan Dendias, 16 Ocak’ta Yunan Deniz Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’nın, Amerikan fırkateynlerinin Yunan tersanelerinde ortak tasarımı ve üretimi konusunda ABD’den özel bir mektup aldığını duyurdu. Yeni nesil “Constellation” sınıfı fırkateynlerin yerel üretimi, Yunanistan’ın savunma kapasitesini artırmayı ve gemi inşa endüstrisine önemli katkılarda bulunmayı hedefliyor.

ABD’nin sağlayacağı LCS fırkateynleri, Dendias’a göre, geçici bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Bakan Dendias, Kıbrıslı mevkidaşı ile Mari’deki Evangelos Florakis deniz üssünün, modern fırkateynleri barındırabilecek şekilde genişletilmesi üzerine görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

F-35 uçaklarının tedariki konusunda da ilerleme kaydedildiğini açıklayan Dendias, ilgili ABD kurumunun Yunanistan’a satış için teklif ve kabul mektubunu (LOA) gönderdiğini ifade etti. Ancak, anlaşmanın taslağının hazırlık aşamasında olduğunu ve maliyetler konusunda kamuoyunda yapılan tartışmaların erken olduğunu vurguladı.

Dendias, sürecin karmaşık olduğunu ve Yunan tarafının, konuyla ilgili ciddi ve sorumlu bilgiler sağlandığında gerekli hesaplamaları yapacağını belirtti. Ayrıca, hükümetin bu tür durumları tam bir şeffaflıkla ele alabileceği konusunda güven verdi.

Önümüzdeki günlerde, Yunan Silahlı Kuvvetlerde inovasyonun güçlendirilmesi ve yeni teknolojilere sahip ileri sistemlerin, otonom insansız hava, deniz ve denizaltı araçlarının kullanımına ilişkin mevzuatın kamuoyunda tartışmaya açılması bekleniyor. Bakan Dendias, bu eylemlerin bölgedeki istikrara ve Avrupa güvenliğine büyük katkı sağlayacağını belirterek sözlerini tamamladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...