Batı Trakya'daki Demografi Sorununa Ulusal Çözüm Arayışı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’daki Demografi Sorununa Ulusal Çözüm Arayışı

Batı Trakya bölgesi, Yunanistan‘ın demografik sorunlarına çözüm bulma çabalarının merkezinde yer alıyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Yunanistan Sosyal Uyum ve Aile Bakanı Sofia Zaharaki, demografi sorununu ele almak üzere Batı Trakya‘yı ziyaret etti. Gümülcine AHEPANS “Orpheus”un davetlisi olarak bölgeye gelen Bakan Zaharaki, Gümülcineliler Kulübü’nde demografik sorunlar hakkında bölge yetkilileriyle diyalog başlattı.

Bakan Zaharaki, Yunanistan genelindeki nüfus azalması sorunu ile ilgili ilk ziyaretini Batı Trakya‘ya gerçekleştirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in talimatları doğrultusunda, Bakanlıkta demografiye özel bir bölüm kurulmasının yanı sıra yerel topluluklar, bilim camiası ve bakanlıklarla istişareler başlatıldı. Bakan, konuşmasında, özellikle taşra, sınır ve ada Yunanistanı gibi bölgelerde demografik sorunun daha da ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı.

Ulusal Demografi Planı’nın hazırlık aşamasında olan bu dönemde, Bakan Zaharaki Yunanistan’da doğum oranlarının 1981’den bu yana azaldığını, özellikle son on yılda doğum-ölüm farkının ölümler lehine döndüğünü ve bunun Yunan nüfusunun hızla azalmasına neden olduğunu kabul etti. Bakan, hükümetin bu sorunla başa çıkmak için demografi alanında uygulanabilir bir plan hazırladığını ve ayrıca çocuk şiddeti ile aile içi şiddetle mücadele için özel bir birim kurulacağını belirtti.

AHEPANS “Orpheus” Gümülcine Şubesi Başkanı Haralambos Haralambidis ve Maronya Gümülcine Mitropoliti Panteleimon ise köylerin ıssızlaştığına ve Batı Trakya‘nın demografik sorununun ciddiyetine dikkat çekti. Panteleimon, Kilise’nin hem ön planda hem de perde arkasında hareket ederek Yunan ailesini desteklediğini belirtti. Mirtopolit ayrıca Kilise’nin tek başına ya da isimsiz ve anonim yardımseverlerle birlikte Batı Trakya’da üç ya da daha fazla çocuklu ailelerin desteklenmesi ve hamile kadınların desteklenmesi için zaman içinde kaynak ve yararlanıcılar açısından güçlendirilen programlara atıfta bulundu. “Köylerimiz ne yazık ki terk ediliyor. En büyük iddianız, giden insanları topraklarına geri getirmektir” dedi.

Milletvekili Evripidis Stilyanidis ise demografik sorunun sadece ekonomik bir mesele olmadığını, aynı zamanda modern Yunan toplumunun değer, ahlak ve normatif sorunları ile de bağlantılı olduğunu vurguladı. Stilyanidis, Nijerya gibi sorunlu ekonomilere sahip, ancak nüfusun hızla arttığı ülkeleri ve Yunanistan’ın, ailelerin ilk kriter olarak cüzdanları olmadan büyüdüğü büyükanne ve büyükbabalarının günlerini örnek verdi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Her Yerde’ Festivalinde Göz Doldurdu

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi, 17-18 Nisan tarihlerinde Yunanistan Bilim ve Teknoloji Derneği tarafından düzenlenen 4. Çevrim İçi Öğrenci Matematik Festivali’ne katılarak, matematiğin günlük hayatta ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Devamını oku...