Yunanistan Demografik Krizle Karşı Karşıya: Nüfus Yaşlanmasında Rekor Artış - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Demografik Krizle Karşı Karşıya: Nüfus Yaşlanmasında Rekor Artış

Yunanistan, demografik krizin eşiğinde. Son araştırmalar, ülkenin dünyada nüfus yaşlanmasında altıncı sırada olduğunu ve doğum oranlarının tarihi düşük seviyelerde olduğunu gösteriyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

ELSTAT’ın verilerine göre, 2022 yılında doğumlar %10,31 oranında azalarak 76.541’e düştü. Bu, 1955’ten bu yana kaydedilen en düşük doğum sayısı olarak kayıtlara geçti.

Profesör Konstantinos Zopunidis ve ekibinin yaptığı “Yunanistan‘da Yetersiz Kısırlık ve Ölümlülük” başlıklı çalışma, bu olumsuz tabloyu detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. Araştırma, doğum oranlarındaki düşüşün ve ölüm sayılarının artışının son 67 yıldır devam ettiğini ve bu eğilimin özellikle 2008 ekonomik krizinden bu yana belirginleştiğini vurguluyor.

Yunanistan‘da doğumlar ve ölümler arasındaki negatif dengenin 2010 yılından bu yana sürekli olarak arttığı belirtiliyor. Özellikle, pandemi döneminde ölüm sayılarının önemli ölçüde artış gösterdiği görülüyor.

Nüfusun yaşlanması konusunda da Yunanistan alarm verici bir tabloyla karşı karşıya. Son 50 yılda, 14 yaş ve altı nüfus %11,3 oranında azalırken, 65 yaş ve üzeri nüfus grubu %11,7 oranında arttı. Bu yaşlanma eğilimi, Yunanistan’ın 2050 yılına kadar dünya sıralamasında yedinci sıraya yükselmesine yol açacak.

Yunan akademisyenlerin çalışması, Yunanistan‘ın demografik yapısının gelecekteki savunmasızlığına ve uluslararası göç dalgalarına karşı zayıflığa işaret ediyor. Raporda “bu durumun, ülkenin etnik, dini ve kültürel çeşitlilik açısından ‘fethedilmesi’ ihtimalini gündeme getirdiği” vurgulanıyor. Araştırmacılar, bu durumun ideolojik veya ırkçı önyargılardan kaynaklanmadığını, sadece istatistiksel gerçeklere dayanan bir olasılık olduğunu belirtiyorlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...