Japonya'daki 7.6 Büyüklüğündeki Depremde Ölü Sayısı 62'ye Yükseldi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Japonya’daki 7.6 Büyüklüğündeki Depremde Ölü Sayısı 62’ye Yükseldi

Görsel arşivden kullanılmıştır

Japonya‘nın Pazartesi günü 7.6 büyüklüğünde yaşanan depreminde hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye ulaştı.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Başbakan Fumio Kishida, ekiplerin zamana karşı yarıştığını belirtti.

Noto Yarımadası’nda 3 bin kadar kurtarma görevlisi, enkaz altında kalanları arama çabalarını sürdürüyor. Helikopterden alınan görüntüler, bölgedeki geniş çaplı yıkımı ve yangınları gözler önüne seriyor. Özellikle Wajima şehrine ulaşımın kesildiği bildirildi.

Japonya ordusu, evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlara gıda, su ve çadır dağıtımı yapıyor. Hükümetin açıklamasına göre, 57 bin 360 kişi evlerinden tahliye edildi.

Yıkılan bina sayısı henüz netleşmezken, binlerce kişi geçici barınma merkezlerinde konaklıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Japonya’ya her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Kabine Bakanı Yoshimasa Hayashi, önümüzdeki günlerde daha şiddetli depremlerin olabileceği konusunda uyarıda bulunarak halkı tetikte olmaya çağırdı.

Depremin ardından 3.0 ile 6.1 arasında değişen 60 artçı sarsıntı yaşandı. Tokyo’da da hissedilen deprem, Ishikawa ve Toyama’da elektrik kesintisine yol açtı.

Noto Yarımadası’nda yaşayanlara tsunami tehlikesi nedeniyle yüksek yerlere gitmeleri çağrısı yapıldı ve NHK kanalı acil tahliye mesajı yayınladı.

Japonya Meteoroloji Müdürlüğü, bu depremin 1885’ten bu yana Noto’da kaydedilen en büyük deprem olduğunu açıkladı. Ayrıca, 2011’deki büyük deprem sonrası yayımlanan en ciddi tsunami uyarısının bu olduğu belirtildi.

Bölgede heyelan ve yangın riskinin arttığı, nükleer santrallerde ise herhangi bir anormal durumun olmadığı bildirildi. Ishikawa bölgesinde 32 bin 500 evde elektrik kesintisi yaşandığı kaydedildi.

2011 yılında Japonya’nın kuzeydoğu kıyılarını vuran ve yaklaşık 18 bin kişinin ölümüne neden olan 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrası, Fukushima Santrali’nde tarihin en ciddi nükleer kazalarından biri yaşanmıştı. Bu son deprem, ülkenin bu tür afetlere ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kardan elektrik üretimini test ediyorlar

Japonya’nın Aomori kentinden araştırmacılar, kardan yararlanarak enerji sağlama ve olası elektrik kesintileriyle başa çıkma yöntemleri üzerinde çalışıyorlar.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Validen, zamlar yüzünden ısınma sorunu yaşayacak vatandaşlara öneri: Boğazlı kazak giyin

Japonya’da Tokyo Valisi Koike Yuriko, artan enerji fiyatları nedeniyle yüksek gelen faturaları düşürmek için “Boğazlı kazak giyin” önerisinde bulundu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Hiçbir şey yapmadan günde 340 evro kazanıyor

Japonya’nın Tokyo şehrinde, 38 yaşında Shoji Morimoto, ‘rental-san’ olarak hiçbir şey yapmadan para kazanmanın yolunu bulmuş durumda.
Devamını oku...