Kardan elektrik üretimini test ediyorlar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kardan elektrik üretimini test ediyorlar

Japonya’nın Aomori kentinden araştırmacılar, kardan yararlanarak enerji sağlama ve olası elektrik kesintileriyle başa çıkma yöntemleri üzerinde çalışıyorlar.

Aomori, Tokyo’nun 715 km kuzeyinde bulunan güzel bir kasabadır. Etkileyici çam ormanlarının yanı sıra, her yıl çok miktarda kar alan ve dünyanın en karlı yerlerinden biri olarak biliniyor.

Bu büyük hacimli karlar, kar küreme makineleri ve kamyonlar tarafından toplandıktan sonra denizde son buluyor, ki bu da maliyetli bir süreç.

Geçen yıl, kar temizleme maliyetleri 5.9 milyar yen (46 milyon Dolar) gibi rekor seviyeye yükseldi.

Aomori merkezli startup IT Forte ve Elektronik ve İletişim Üniversitesi’nden (UEC, Tokyo) bir araştırmacı ekibi ve Japan Times’a göre şimdi kar sorununa ilginç bir çözüm öneriyor: Temiz ve uygun fiyatlı elektrik üretimi için kullanımı.

Bu yaklaşımın, şu anda Rusya-Ukrayna savaşının ortasında bir enerji kriziyle karşı karşıya olan birçok karla kaplı Avrupa ülkesinde de yararlı olabileceğine inanıyorlar.

Çalışmaları sırasında Japon bilim adamları, önce depolanan kar tarafından soğutulan ve ardından ısı ortam havasıyla buharlaştırılan bir sıvı tarafından üretilecek olan enerji ile bir türbini beslemek için büyük miktarlarda kar ve ortam havası kullanacaklar.

Araştırmacılar, türbin içindeki soğutucuya soğuk hava (depolanan kardan) ve sıcak hava (dışarıdan) sağlamak için ısı boruları kullanacaklar.

Soğuk ve sıcak hava arasındaki sıcaklık farkı, türbin soğutma sıvısında bir konveksiyon akımına neden olur ve bu da sonunda türbinin dönmesine ve elektrik üretmesine neden olur.

Yazarlar, kar bazlı elektrik üretme yönteminin bir güneş enerjisi santrali kadar verimli ve muhtemelen çok daha ekonomik olabileceğini iddia ediyor.

Bu sistemin etkinliği aynı zamanda sıcaklık farkı faktörüne de bağlıdır.

Araştırmacılardan biri ve UEC’de profesör olan Koji Enoki, Nikkei Asia’ya ‘Sıcaklık farklılıkları ne kadar büyükse, enerji verimliliği de o kadar yüksek olur’ dedi.

Bilim adamlarının kardan elektrik üretmeye çalıştıkları ilk sefer değil. Örneğin, 2019’da Los Angeles California Üniversitesi’nden (UCLA) bir araştırmacı ekibi, düşen kardan elektrik üretebilen bir cihaz geliştirdi. Ancak, bu cihaz yalnızca küçük cihazlara güç sağlayabilir.

Geçmişte birkaç çalışma daha yapıldı, ancak hiçbiri Japon araştırmacıların önerdiği gibi kardan yararlanmaya kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm sunmadı.

Ancak, bu yöntemi geniş ölçekte uygulamak, büyük kar depolama altyapıları gerektirecektir.

Ek olarak, karla kaplı alanlarda sürekli sıcak hava temini sağlamak da bu tür birimleri işleten şirketler için zor olabilir, bu nedenle araştırmacılar, sistemleri için kaplıcalardan gelen sıcak havayı kullanmanın ve sınırlamaların üstesinden gelmenin yollarını arayacaklardır.

Araştırmacılar, önerdikleri yöntemin etkinliğini test etmek için çalışmalarını Mart 2023’e kadar Aomori’de yürütecekler.

Testlerin başarılı geçmesi ve kara dayalı bu elektrik üretim yönteminin dünyanın soğuk bölgelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarında yeni bir devrime yol açacağı umulmaktadır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Japonya'daki 7.6 Büyüklüğündeki Depremde Ölü Sayısı 62'ye Yükseldi

Japonya’nın Pazartesi günü 7.6 büyüklüğünde yaşanan depreminde hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye ulaştı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Elektrik Faturalarındaki Yeni Düzenlemeler Hakkında Özgür Ferhat'tan Açıklama

Rodop Milletvekili Özgür Ferhat, elektrik faturalarındaki yeni ödeme paketleriyle ilgili vatandaşlar arasında oluşan kafa karışıklığını gidermek amacıyla önemli bir açıklamada bulundu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Elektrik Faturalarında Yeni Dönem: Elektrik Tarifeleri Yeniden şekilleniyor

Yunanistan’da elektrik tarifeleri 1 Aralık’tan itibaren yeniden şekilleniyor.
Devamını oku...