Aralık 2023: Yunanistan'da Kaydedilen Son 15 Yılın En Sıcak Ayı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Aralık 2023: Yunanistan’da Kaydedilen Son 15 Yılın En Sıcak Ayı

Yunanistan‘da Aralık 2023, son 15 yılın en sıcak ayı olarak tarihe geçti. Atina Ulusal Gözlemevi (NAO) ve meteo.gr meteoroloji istasyonlarının verilerine göre, özellikle Kuzey Yunanistan, Teselya, Girit ve Ege adalarında cıva mevsim normallerinin 3,3°C üzerine çıkarak rekor düzeyde sıcaklık değerleri kaydedildi.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Bu dönemde, 2010-2019 ortalamasına kıyasla ülkenin genelinde sıcaklıkların olağanüstü seviyelerde olduğu gözlemlendi. Özellikle Aralık 2023, Atina Ulusal Gözlemevi’nin 2010 yılından bu yana izlediği 52 meteoroloji istasyonunun kaydettiği en yüksek sıcaklık değerleriyle son 15 yılın en sıcak Aralık ayı oldu.

Kuzey Yunanistan, Teselya ve Ege adalarındaki ortalama aylık sıcaklıklar, mevsim normallerinin 3,3°C üzerine çıkarken, Orta Yunanistan’da da +2.4°C’lik bir artış yaşandı. Bu artış, son 15 yılda Kuzey Yunanistan, Teselya, Girit ve Ege adaları için en sıcak ay olarak kaydedildi. Orta Yunanistan ve Mora ise en sıcak ikinci ayı yaşadı. 13 ve 15 Aralık tarihleri arasında mevsim normallerinin 12-14°C üzerinde sıcaklık sapmaları gözlemlendi.

Ayrıca, 2022’ye kıyasla Teselya’da Aralık 2023, 1,1°C daha sıcak geçti. Atina’da ayın 31 gününden 26’sı, Selanik’te ise 24 günü mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçti. Girit’teki Agios Nikolaos ve Rodos’taki Lindos ise ayın 27 gününde pozitif sıcaklık sapması yaşadı.

2023 yılında Kuzey Yunanistan’da yılın 12 ayından 9’u, Teselya ve Girit’te 8 ayı, ülkenin geri kalanında ise 7 ayı mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçti. Bu veriler, iklim değişikliğinin etkilerinin Yunanistan’da giderek daha belirgin hale geldiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, gelecek yıllarda sıcaklık artış trendinin devam edebileceğini ve bu durumun hem çevresel hem de sosyo-ekonomik etkiler yaratabileceğini vurguluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...