Dünya tarihinde en şiddetli 5 deprem - Azınlıkça
Yaşam

Dünya tarihinde en şiddetli 5 deprem

Dünya tarihinde en şiddetli 8 deprem, Güney Amerika ve Asya-Pasifik ülkelerinde gerçekleşti.

Pasifik Deprem Kuşağı’nda meydana gelen tüm depremlerin %90’ına tanık olunuyor. En şiddetli deprem Şili’de 1960’ta, en şiddetli ikinci deprem Alaska’da 1964’te, en uzun süren deprem Sumatra’da 2004’te meydana geldi.

En şiddetli depremlerin birincisi Şili’de gerçekleşti

Dünyanın en şiddetli depremlerinden birincisi, Şili’de 1960’ta gerçekleşti. 1000 km alanda hissedilen 9.5 büyüklüğündeki deprem, 1655 kişinin ölümüne ve 2 milyon kişinin evsiz kalmasına neden oldu. 550 milyon dolarlık hasar oluştu ve tsunami Hawaii, Japonya ve Filipinler’e kadar ulaştı.

Alaska’da 9.2 büyüklüğünde

İkinci en şiddetli deprem Alaska’da 1964’te kaydedildi. 9.2 büyüklüğünde üç dakika süren deprem, tsunami yarattı ve 128 kişinin ölümüne sebep oldu.

Sumatra’da 9.1 büyüklüğünde

En uzun süren deprem Sumatra’da 2004’te meydana geldi. 9.1 büyüklüğündeki deprem yaklaşık 10 dakika sürdü ve yaklaşık 230 bin kişinin ölümüne, 1 milyon 700 bin kişinin de evsiz kalmasına neden oldu.

Japonya’da 9.0 büyüklüğünde

Japonya’nın Tohoku bölgesinde 2011’de gerçekleşen 9.0 büyüklüğündeki deprem, ülkede kaydedilen en şiddetli deprem oldu ve tsunamiye yol açtı. 19 bin kişi yaşamını yitirdi ve Fukuşima nükleer santralinde sızıntı meydana geldi.

Rusya’da 9.0 büyüklüğünde

Rusya’nın Kamçatka bölgesinde 1952’de 9.0 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Deprem sonrasında oluşan tsunami, Alaska ve Hawaii’yi etkiledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Prof Görür'ün İstanbul İçin Olası Deprem Uyarısı Batı Trakya'yı Etkiliyor Mu?

Profesör Dr. Naci Görür’ün İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili uyarıları sonrası akıllara Batı Trakya’da durum ne olur sorusunu getirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem: En az 632 ölü, 329 yaralı

Fas’ın Marakeş kentinde 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre 632 kişi hayatını kaybetti, 329 kişi yaralandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bugün Atina da ‘sallandı’

Yunanistan’ın Fthiotida Eyaleti’ne bağlı Atalanti merkezli 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve Attiki Eyaleti’nin de çeşitli bölgelerinde hissedildi.
Devamını oku...