Ukrayna krizi devam sürerse enerji ve petrol fiyatları ne olacak? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Ukrayna krizi devam sürerse enerji ve petrol fiyatları ne olacak?

Ukrayna‘da süren Rusya gerilimi yüzünden enerji ve petrol fiyatları son dönemlerde zirveleri zorlarken artışın devam edeceği endişe normal vatandaşı tedirgin ediyor.

Ukrayna’da haftalardır devam eden gerilim enerji fiyatlarını da etkiliyor. Avrupa’da doğalgaz ve elektrik ücretleri ABD’nin geçtiğimiz günlerde Rusya’nın “her an” işgale başlayabileceğini öne sürmesinin ardından yüzde 10’dan fazla artmış durumda.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Cuma günü “işgal hareketinin Pekin Olimpiyatları bitmeden, bir hafta içinde” başlayabileceğini söylemesi, enerji fiyatlarında artışa sebep oldu.

Avrupa depolarındaki doğalgaz miktarı azaldı ve fiyatlar bu yıl geçtiğimiz senelere göre dört kat daha yüksek.

Halihazırda Avrupa’da devam eden enerji krizi, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlikle daha da şiddetlendi; doğalgazın büyük bir kısmı Rusya’dan temin ediliyor.

Rusya’dan gelen doğalgazın üçte biri ise Ukrayna topraklarından geçiyor. Rusya’nın olası bir Ukrayna işgali hakkında endişelerin artmasıyla petrol de son yedi yılın zirvesine çıktı.Zirvelere çıkan petrolün Pazartesi günü biraz daha durağan bir seyir izlediği görülmekte.

Brent ham petrolün varil fiyatı Ekim 2014’ten beri en yüksek seviyesi olan 96,16 dolara çıktıktan sonra pazartesi günü 94,55 dolarda duruldu. ABD tipi ham petrolün (WTI) varil fiyatı da benzer bir şekilde yükseldi.

Piyasalar Ukrayna gerginliğinden ötürü arzın sekteye uğramasından korkuyor. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanabilecek geniş çaplı bir çatışmanın da etkisiyle petrol fiyatları 100 dolara doğru ilerleyebilir.

Ukrayna sınırında yaşanan gerginlikle ilgili Batı’yı kaygılandıran mevzulardan biri, Rusya’nın 2009 senesinde yaptığı gibi Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz akışını kesmesi olasılığı.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden daha önce Rusya’nın enerji akışını kesmesinin pek olası olmadığını söylemişti.

Biden ayrıca, Ukrayna’nın işgali durumunda, inşaatı tamamlanmakla birlikte henüz kullanıma geçmeyen ancak geçerse Rusya’dan doğrudan Almanya’ya enerji akışı sağlayacak Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin iptal edilmesi ihtimalini de dile getirmişti.

Rusya, Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker konuşlandırmış ve Belarus’la ortak tatbikatlara başlamış durumda. Rus azınlığın olduğu bölgeye Rusya’nın müdahale etme ihtimali devam ediyor.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Odessa Ziyareti Sırasında Patlama Endişe Yarattı

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, savaşın yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın Odessa şehrine yaptığı ziyaret sırasında yaşanan patlama nedeniyle endişe yarattı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İvan Savvidis'in Ukrayna'daki Varlıklarına El Konuluyor

Ukrayna devleti, Yüksek Yolsuzluk Mahkemesi’nin kararıyla, Rusya’da Yunan Toplulukları Federasyonu Başkanlığını yürüten ve hem Yunan hem de Rus vatandaşı olan Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis’in malvarlığına el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kimler Zirai Petrol Kullanımına İlişkin FPA iadesi alma hakkına sahip olacak?

2023 yılında, tarımda kullanılan zirai petrol için Özel Tüketim Vergisi (FPA) iadesi alma hakkına ilişkin önemli bir karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Devamını oku...