Atina ile Londra Arasında Tarihi Eser Krizi: Başbakanların Görüşmesi İptal Edildi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Atina ile Londra Arasında Tarihi Eser Krizi: Başbakanların Görüşmesi İptal Edildi

Yunanistan ve Birleşik Krallık arasında, Osmanlı döneminde İngiltere’ye taşınan Elgin Mermerleri nedeniyle diplomatik kriz yaşanıyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis‘in, İngiliz mevkidaşı Rishi Sunak ile yapılması planlanan görüşmesi, bu tarihi eserler üzerine yaşanan gerilim nedeniyle son dakikada iptal edildi.

Başbakan Miçotakis, Pazar günü başladığı üç günlük İngiltere ziyareti kapsamında, Salı günü Sunak ile görüşmesi planlanmıştı. Ancak, Miçotakis’in BBC yayınında yaptığı Elgin Mermerleri ile ilgili açıklamalar İngiliz hükümetinde tepki çekti. Bunun üzerine, Miçotakis’in Sunak ile olan planlı görüşmesi iptal edilerek, Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden ile görüşme teklif edildi.

Miçotakis, İngiliz Başbakanı’nın programlanmış görüşmeyi saatler kala iptal etmesine dair rahatsızlığını dile getirdi. İngiltere Başbakanlık Ofisi Downing Street ise Yunan tarafını, ziyaret sırasında tarihi eserler konusunu açmama sözünü yerine getirmemekle suçladı.

Yunanistan Başbakanı, iki ülke arasındaki tarihi dostluk bağını ve ilişkilerin geniş çerçevesini vurgulayarak, Elgin Mermerleri konusundaki görüşlerinin açık olduğunu belirtti. Miçotakis, bu konuyu İngiliz mevkidaşıyla ve diğer önemli uluslararası gündem maddeleriyle birlikte tartışmayı umduğunu ifade etti.

Bu akşam, Miçotakis İngiltere’deki ana muhalefet lideri İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer ile bir araya geldi. Görüşmede Yunanistan-İngiltere ilişkileri, Avrupa güvenliği, göç meselesi, iklim krizi ve Orta Doğu’daki son gelişmeler ele alındı.

Elgin Mermerleri konusunda, Atina uzun yıllardır bu tarihi eserlerin iadesini talep ediyor. 1800’lerin başında İstanbul’da büyükelçilik yapan Lord Elgin tarafından İngiltere’ye götürülen bu eserler, şu anda Londra’daki Britanya Müzesi’nde sergileniyor. Yunanistan‘ın bu talebi, iki ülke arasındaki ilişkilerde süregelen bir gerginlik kaynağı olmaya devam ediyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...