Ortodoks din adamları: Gümülcine Türk Konsolosluğu diplomatik yetkilerini aştı! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Ortodoks din adamları: Gümülcine Türk Konsolosluğu diplomatik yetkilerini aştı!

Ortodoks din adamları: Gümülcine Türk Konsolosluğu diplomatik yetkilerini aştı!

Batı Trakya’daki ortodoks din adamları Gümülcine’de (Komotini) bulunan Başbakan Aleksis Tsipras’a hitaben bir mektup kaleme aldılar.

Maronya ve Gümülcine Metropoliti Panteleimon, Dedeağaç (Alexandroupoli) Metropoliti Anthimos, Dimetoka (Didimotiho) Metropoliti Damaskinos ve İskeçe (Xanthi) Metropoliti Panteleimon’un imzasını taşıyan mektupta “Gümülcine Türk Konsolosluğu’nun on yıllardır diplomatik yetkilerini aştığı ve Türkiye’nin milliyetçi bir müdahale silahına dönüştüğü” söylendi.

“Gümülcine Türk Konsolosluğu’nun saldırgan, kışkırtıcı içeren ve ahlaka aykırı uygulamalarla Müslüman azınlıkları homojenleştirmek ve ‘Türk milli azınlığına’ dönüştürmek amacıyla Müslüman azınlıkları araçsallaştırmaya çalıştığı” ifade edilen mektupta “Pomak ve Çingenelerin-Roma haklarını ihlal ederek, Yunan vatandaşı olduklarını beyan eden Müslümanları tehdit ederek Türk Gümülcine konsolosluğu kontrol edilemez faaliyetiyle toplumu bölmeye, Yunan Hukuk Devletini sabote etmeye, yasallığı ve düzeni sorgulamaya çalışıyor. Edirne’deki Yunan Konsolosluğu acaba böyle mi çalışıyor? Tabiî ki de hayır! Acaba Yunan Devletinin Yunanistan ile Türkiye arasında diplomatik karşılıkları soğukkanlılıkla yeni temelde yeniden incelemesi mi gerekiyor?” denildi.

Metropolitler ayrıca mektuplarında “Türk Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun Gümülcine’de yaptığı açıklamalarda ‘Türk azınlığı yaşam mücadelesi veriyor! Biz Anavatan Türkiye olarak sizleri yalnız bırakmayacağız’ şeklindeki açıklamalarını yapması sonrası Yunanistan’daki bütün kurumlardan tepki yağmuru gelmemesinin düşünülemez olduğunu” belirtiyorlar.

Maronya, Dedeağaç, Dimetoka ve İskeçe metropolitlerinin ortak mektubu şu ifadelerle son buluyor:

“Trakya’da yaşayan halkımız barışçıl ve demokratik bir şekilde birlikte yaşamamızdan ders çıkarmak ve bunu kendilerine örnek alarak  kendi ülkelerinde uygulamak niyetiyle gelen tüm ziyaretçileri hoş karşılamaktadır, yeter ki bu ziyaretçilerimiz kendilerine gösterilen misafirperverlik erdemine saygı göstersinler.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et