Yunanistan'da Nüfusun Yüzde 17,4'ü Yoksulluk Riski Altında - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Nüfusun Yüzde 17,4’ü Yoksulluk Riski Altında

Yunanistan İstatistik Kurumu ELSTAT‘ın açıkladığı son verilere göre fakirleşiyoruz. Ülke nüfusunun yüzde 17,4’ü ise yoksulluk riski altında.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

ELSTAT’ın yeni raporu, Yunanistan‘da yoksulluk riski ve hanehalkı harcamaları hakkında dikkat çekici veriler sunuyor.

Yoksulluk Riski Yükseliyor

Rapora göre, 2021’de %17,1 olan yoksulluk sınırı oranı, 2022’de %17,4’e yükseldi. Bu gösterge, nüfusun %13,4’ünü de etkilemekte, 2021’deki %12,2’lik orana göre ise artış göstermektedir.

Hanehalkı Daha Az Ürün Satın Alırken Daha Fazla Harcama Yapıyor

Hanehalklarının yıllık ortalama alışveriş harcaması 19,204,08 evro (aylık 1,600,34 evro) olarak kaydedilmiş ve 2021 yılına göre cari fiyatlarla %12,7 oranında bir artış göstermiştir. Gıda fiyatlarındaki artışlar ise, hanehalklarının daha az ürün satın alırken daha fazla harcama yapmasına neden oluyor.

Yoksul kesim, gıda ve barınma için harcamalarının yüzde 58,1’ini kullanıyor.

Bütçenin Yarısı Kira ve Gıdaya

Kiralık konutta yaşayan haneler, bütçelerinin ortalama %17,4’ünü kiraya ayırırken, en yoksul %20’lik nüfus kesimi gıda ve alkolsüz içecekler ile barınma için harcamalarının %58,1’ini kullanıyor. Öte yandan, en zengin %20’lik kesimin bu tür harcamalara ayırdığı pay sadece %25,6.

Bölgesel Farklar

Bölgesel olarak, Attika eyaleti en yüksek ortalama yıllık harcamayı 22,305.84 evro ile kaydederken, Orta Yunanistan 13,828.56 evro ile en düşüğü kaydetti. Kırsal bölgelerde yaşayan haneler, kentsel bölgelere göre ortalama %21,2 daha az harcama yapmakta.

Zamlar

En fazla yüzdelik artış, restoranlar, kafeler ve oteller (%30,9), rekreasyon ve kültür (%30,3) ve taşımacılık (%17,8) alanlarında görülüyor.

Dışarıda Kahve Tüketimi Azaldı

2021 yılına göre gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalarda artış gözlemlenirken, kahve, çay ve kakao gibi kalemlerde bir düşüş kaydedilmiştir.

Günlük Yaşamda Tüketilen Ürünler

Yakıt ve enerji tüketiminde ise katı yakıtların tüketimi %37,7 artarken, elektrik tüketimi %11,5 azalmıştır.

Yoksulluk Arttı

ELSTAT’ın raporu, hanehalkı harcamalarının ve yoksulluk oranlarının arttığı, ayrıca bölgesel farklılıkların ve tüketim alışkanlıklarının önemli rol oynadığı bir tablo çiziyor. Bu veriler, Yunanistan‘da sosyo-ekonomik eşitsizliklerin ve yoksulluğun giderek artan bir sorun haline geldiğini göstermektedir.


”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...