Halkın psikolojisi kötü: Yunanistan'da antidepresan tüketimi dört katına çıktı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Halkın psikolojisi kötü: Yunanistan’da antidepresan tüketimi dört katına çıktı

Yunanistan’da psikotrop ve antipsikotik (antidepresan) ilaçlar, yılda ortalama 488 milyon evro harcama ile reçetelerde oldukça önemli bir yer tutuyor.

Yunanistan’da 15-29 yaş grubunda, 2015’ten 2021’e kadar psikotrop ilaç reçeteleri iki kattan fazla, antidepresanlar ise dört kattan fazla arttı.

Artık 45-59 yaş arası kişilerin kullandığı her 6 ilaçtan 1’i ise psikotrop (uyuşturan veya anksiyeteyi azaltan) ilaçlar olmakta. 

Öte yandan Yunanistan’da psikotrop ilaçlar kullanımı 2021 yılında reçete edilen ilaçlar arasında hacim açısından ikinci sırada yer alırken, kolesterol düşürücü ilaçlar ise az farkla birinci sırada yer alıyor.

30-44 yaş grubunda 2015 yılında çeşitli ruhsal hastalık ve rahatsızlıklar için verilen 8 milyon kutu ilaca kıyasla 2021 yılında 16,2 milyon kutu ilacın kullanıldığı belirlenmiş durumda. Kısaca 2015-2021’i kapsayan altı yıllık döneminde psikotrop ilaç tüketimi ikiye katlanmış durumda. 

Söz konusu veriler, Trakya Dimokritos Üniversitesi’nden Profesörü Nikos Polizos ve Peloponiso Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Yorgos Mavridoğlu tarafından hazırlanan çalışmadan elde edildi.

Yapılan çalışma Yunanistan’da kullanılan ilaç miktarının da 2015’ten 2021’e kadar sürekli bir artış gösterdiği ortaya koyuyor. Özellikle küresel salgın ile birlikte ilaç kullanımında patlama yaşanmış durumda.

Yunanistan çapında 2015 yılında bir kişinin ilaçlar için yaptığı senelik harcama 324,77 evro olurken 2021’de bu rakam 435,9 evroya ulaştı. İlaç harcamalarının yüzde 60’tan fazlası ise ülkede 60 yaş üstü insanları ilgilendiriyor ve bu yaş grubundaki vatandaşların ilaç maliyeti ise yaklaşık 3 milyar evroyu bulıuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...