‘Fakirlik daha çabuk yaşlandırır’ tezi doğrulandı - Azınlıkça
Yaşam

‘Fakirlik daha çabuk yaşlandırır’ tezi doğrulandı

Fakirliğin yaşlanmada hızlandırıcı bir etkiye sahip olabileceği bilimsel araştırmalarla da kanıtlandı. 

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Medicalnewstoday’de yayılmanan bir araştırmaya göre, dört yıl boyunca ekonomik zorluklar yaşayan bir kişi, aynı yoksulluk sürecinden geçmeyen bir başka bireye kıyasla daha hızlı yaşlanma riski altında.

Hızlandırılmış yaşlanma, aynı yaştaki insanların birbirlerine kıyasla fiziksel olarak daha düşük bir kapasiteye sahip olmasını temsil ediyor. Yaşıtlarına kıyasla yoksulluk nedeniyle daha hızlı yaşlanan kişilerin zihinsel fonksiyonları daha kötü durumda oluyor ve kanlarındaki iltihaplanma daha yüksek seviyede seyrediyor. 

Bilim insanları, C-reaktif protein (CRP) gibi iltihaplanma belirteçlerinin pek çok durumda enfeksiyon ve kanserle ilgisi olduğuna dikkat çekiyor.

Batı toplumlarında giderek yaşlanan nüfus, aynı zamanda yaşlanan yetişkin nüfusun sağlık giderlerini de orantısız bir biçimde arttırıyor. Bu olgu, sağlıklı yaşlanma yöneliminin önemini de gün yüzüne çıkarmış görünüyor.

Danimarka’daki Copenhangen Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü araştırmacıları, orta yaşlarının sonlarında olan ve ekonomik zorluk çeken bireylerle aynı yaşta olan ancak ekonomik sıkıntı yaşamayan bireyleri inceledi. 

Ekonomik zorluk çeken kişilerin gelirleri daha düşüktü. Gelir oranları milli ortalamanın yüzde 60 daha altında idi. 

Çalışmaya göre, orta yaşların sonundaki 5 bin 575 kişinin yüzde 18’i 1987-2008 yılları arasında yoksulluk çeken kişilerden oluştu. Rikke Lund başkanlığında yürütülen araştırma, bu kişilerin fiziksel ve bilişsel fonksiyonlarını inceledi. Sıçrama, dengede durma, güç gibi göstergeler incelendi. 

Araştırma, dört yıldan daha fazla yoksulluk çeken kişilerin hiçbir ekonomik sorun yaşamayan kişilere kıyasla daha düşük performans sergilediğini ortaya koydu.

Aynı zamanda finansal sorun yaşayanların kanlarındaki iltihaplanmaya neden olan belirteçlerin oranının da yüksek olduğu tespit edildi. 

Ekonomik krizlerden çıkanların ise hızlı yaşlanmaya karşı korunaklı oldukları gözlemlenirken, hayatlarının erken dönemlerinde kötü ekonomik durum içinde bulunanların hızlı yaşlanma ile karşılaşmadıkları da araştırmanın bulguları arasında yer aldı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da 9 yaşındaki küçük kız açlıktan fırında bayıldı

Yunanistan’ın Rodos Adası’nda annesinin fırından ekmek almasını bekleyen kız baygınlık geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da aileler fakirlik tehlikesiyle karşı karşıya

Yunanistan’da ekonomik krizin zirve yaptığı yıllarda yüzde 23,1’e yükselen fakirlik tehlikesi yüzde 17,9’lara kadar gerilemiş olsa da hassas gruplar hala bu tehlikeyle karşı karşıya.
Devamını oku...