Yunanistan'da Çalışma Saatleri Uzuyor, Ücretler Düşüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Çalışma Saatleri Uzuyor, Ücretler Düşüyor

Haftada ortalama 41 saat çalışan Yunanlılar, tüm Avrupa’da en fazla çalışanlar arasında. Ancak bu durum ücretlerde görülmüyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Son verilere göre, Yunanistan‘da ortalama brüt ücret sadece 1.038 evro. Enflasyonun artması ise satın alma gücünü azaltmaya devam ediyor.

Avrupa Ortalamasının Üzerinde Çalışma Saatleri

Eurostat verilerine göre, 2022 yılında Yunanlılar Avrupa Birliği ortalaması olan 37.5 saate kıyasla haftada 41 saat çalışıyor. B veri, Yunanlıların Polonyalılar, Romenler ve Bulgarlardan sonra en fazla çalıştığını gösteriyor. Öte yandan Hollandalılar, Almanlar ve Danimarkalılar ise en az çalışan Avrupalılar.

Enflasyon Satın Alma Gücünü Eriyor

Özellikle Şubat 2023 verilerine göre, Yunanistan‘da özel sektörde ortalama brüt kazanç sadece 1.038 evro. Yıllık bazda %4’lük bir artış yaşansa da, bu rakam enflasyonun önemli ölçüde altında.

Yarı Zamanlı Çalışanların Durumu Daha da Kötü

Her dört çalışandan biri yarı zamanlı sözleşmelerle çalışmakta ve ortalama 430,81 evro maaş almaktadır. Net olarak bu, yaklaşık 346 evro demektir. Toplamda Yunanistan‘da ortalama ücret brüt 1.038,23 evro veya net 910 evro.

OECD Verilerine Göre Düşük Ücretler

Son  Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verileri Yunanistan‘ı ortalama ücret açısından 38 ülke arasında sondan üçüncü sıraya yerleştirmektedir. Yıllık ortalama 25.979 ABD doları (yaklaşık 23.640 evro) maaşla, Yunanistan OECD ülkeleri ortalaması olan 53.416 ABD dolarının oldukça altında.

Çözüm Ne Olacak?

Yunanistan Meclisi tarafından kabul edilen yeni iş yasası ve ‘sıfır saat’ sözleşmeleri gibi esnek istihdam modelleri tartışma yaratmış durumda. Ancak bu yasal değişiklikler, çalışanların satın alma gücü ve yaşam kalitesi üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Uzmanlar, işgücü piyasasının tüm katılımcılarıyla daha uyumlu çözümler gerektirdiğini belirtiyorlar.

Yunanistan’da yüksek işsizlik oranları, kayıt dışı istihdam ve düşük ücretler gibi sorunlar, toplumu ve ekonomiyi zorlamaya devam ediyor. Sorunların çözümü için ne yapılacağı henüz belirsiz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...