Tüm Hastaneler İçin Tek Bir Dijital Ameliyat Listesi Oluşturulması: Yunanistan Sağlık Bakanlığı Yasa Tasarısı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tüm Hastaneler İçin Tek Bir Dijital Ameliyat Listesi Oluşturulması: Yunanistan Sağlık Bakanlığı Yasa Tasarısı

Yunanistan’da devlet hastanelerinde tahammül sınırlarını uzayan ameliyat tarihleri verilmesi nedeniyle krizi aşmak isteyen Sağlık Bakanlığı dijital sisteme geçmek istiyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Ameliyatta öncelik sırasının atlanmamasını sağlamak amacıyla Yunanistan Sağlık Bakanlığı tarafından tüm hastaneler için tek bir dijital ameliyat listesi oluşturulması planlanıyor. Kamuoyunun görüşüne sunulan yasa tasarısında öngörüldüğü üzere, yeni tek liste, diğer işlerin yanı sıra elektronik reçeteleme işlerini de yürüten kamu şirketi EDIKA’ya bağlı olacak.

EDIKA, hastanelerdeki ameliyathanelere ait tüm verilerin dijital ortama aktarılmasından ve Sağlık Bakanlığı ile istişare halinde güvenlik önlemlerinin belirlenmesinden sorumlu olacak.

İzleme nasıl gerçekleştirilecek

Özellikle, EDIKA, “hastalığın ciddiyetinin ve olası ameliyat bekleme süresinin, hastanın sağlığı için güvenli bir şekilde, nitelikli hekimler tarafından tıbbi olarak belgelenmiş bir değerlendirmesini takiben tek listeye dahil edecek ve işlemciye yüklenen tüm yükümlülükleri yerine getirecek.

Liste, “hastanın hastalığının ciddiyeti ve olası bekleme süresi, hastanın sağlığı için güvenli bir şekilde değerlendirilerek” hazırlanacak.

Değerlendirme, Acil Servisler, Düzenli Poliklinik Bölümleri ve Hemşirelik Bölümlerinin yanı sıra Birinci Basamak Bakım Birimlerinden nitelikli doktorlar tarafından tıbbi belgelerle yapılacak.

Hasta, Tek Ameliyathane Listesi’ne yerleştirildiğinde ameliyat tarihi konusunda bilgilendirilecek.

Acil ameliyatları kapsamayacak

Tek Liste uygulaması, acil ameliyat ihtiyacı olan acil durumları kapsamayacak.  Hastanelerin yapılan normal ve acil ameliyatları Tek Ameliyat Listesinin bir alt sisteminde beyan etmeleri gerekecek.

Yunanistan genelinde her devlet hastanesinin ameliyathane listelerinde sıra bekleyen binlerce hasta bulunuyor. Yunanistan Sağlık Bakanlığı yönetimi, hastane yöneticilerine, hastaların hala ameliyata ihtiyacı olup olmadığını ya da özel bir hastanede ameliyat edilip edilmediğini tespit etmek için isimleri temizlemeleri talimatı vermişti. Söz konusu talepte, yıl sonuna kadar üç aylık yeni bir uzatma verildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...