Miçotakis ve Erdoğan yol haritası üzerinde anlaştı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis ve Erdoğan yol haritası üzerinde anlaştı

Yunanistan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile New York’ta bir araya geldiler.

BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta bulunan Yunanistan Başbakan Kiryakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Eylül Çarşamba günü Türkevi’nde bir araya geldiler. Görüşmede Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetridis ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın hazır bulundular.

İki lider, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerdeki olumlu atmosferi ve bunu sürdürme yönündeki güçlü iradelerini teyit ettiler.

Öte yandan Türkiye ile Yunanistan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 7 Aralık’ta Selanik’te toplanacak.

Yol haritası neleri içeriyor

Kiryakos Miçotakis ve Recep Tayyip Erdoğan, 5 Eylül’deki dışişleri bakanları toplantısında belirlenen ve iki ülke arasında sürdürülecek müzakerelere ilişkin yol haritası üzerinde mutabık kaldılar:

– Siyasi diyalog ve pozitif gündemden sorumlu dışişleri bakan yardımcılarının Ekim ortasındaki toplantıları.

– Kasım ayında Güven Artırıcı Önlemler konulu toplantılar.

Yunanistan ve Türkiye arasında 7 Aralık’ta Selanik’te yapılacak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı.

Ayrıca iki lider bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulundu.

Göç konusunda işbirliği anlaşması

Yunanistan ve Türkiye yakın zamanda ciddi doğal afetler yaşamış olduğundan Miçotakis ve Erdoğan iklim krizini ve özellikle Akdeniz bölgesindeki etkilerini ele aldılar ve Sivil Koruma alanında işbirliğinin güçlendirilmesinin bir öncelik olduğu konusunda mutabık kaldılar.

Görüşmede, ortak bir sorun olduğunun bilinciyle göç meselesini ele almak üzere birlikte çalışma konusunda mutabık kalındı.

İki ülkenin Dışişleri Bakanları üzerinde mutabık kalınan yol haritasını ilerletmek üzere işbirliği ve koordinasyonu sürdürecekleri kaydedildi.

Miçotakis: Verimli bir görüşme gerçekleştirdik

Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Kiryakos Miçotakis, görüşmenin “verimli bir görüşme” olduğunu söyledi ve iki ülke arasında göç konusunda işbirliği konusunun altını çizdi.

“Dışişleri bakanlarımız ve diplomatik danışmanlarımızın huzurunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik” diyen Miçotakis sözlerini şöyle sürdürdü “Türk-Yunan ilişkilerinde son aylarda tesis edilen olumlu iklimi derinleştirmek için çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldık ve önümüzdeki dönemde siyasi diyalog, Güven Artırıcı Önlemler ve aynı zamanda pozitif gündemin teşvik edilmesi açısından temas ve toplantıların düzeyini net bir şekilde belirledik.

Ayrıca bir sonraki Yüksek İşbirliği Konseyinin 7 Aralık’ta Selanik’te gerçekleştirilmesi konusunda da mutabık kaldık.

Aynı zamanda iki ülkenin karşı karşıya olduğu bir dizi ortak güçlüğü de ele alma fırsatımız oldu. Bir örnek vermek gerekirse, göç akımlarının en aza indirilmesi için Türkiye’nin işbirliğinin gerekli olduğuna inandığım yasadışı göç sorununa değindim.

Elbette iklim kriziyle ilgili konuları ve başlıca zorlukları da ele aldık, zira Yunanistan ve Türkiye bu yaz küresel ısınmanın ve halihazırda bizimle birlikte olan iklim krizinin bir ürünü olan büyük doğal afetlerle karşı karşıya kalan iki Akdeniz ülkesidir.

Kiryakos Miçotakis, “Bu işbirliği alanının, Aralık ayında Selanik’te yapılacak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çerçevesinde imzalanacak bazı özel anlaşmalara konu olması için daha fazla araştırılabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Yunanistan Başbakanı ile görüşmesinden kısa bir süre sonra Twitter hesabından “Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile ‘Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkevi’nde gerçekleştirdiğimiz görüşme ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun” mesajını paylaştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...