Από τις 15 Οκτωβρίου... Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι ισχύει με το επίδομα - Azınlıkça
Ειδήσεις

Από τις 15 Οκτωβρίου… Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι ισχύει με το επίδομα

Από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Πόσο θα πωλείται – Ποιοι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Πρεμιέρα με τιμές ακόμα και στο 1,5 ευρώ το λίτρο προβλέπουν οι βενζινοπώλες για το πετρέλαιο θέρμανσης, αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών που έχουν εκτοξευτεί ξανά στα 90 ευρώ το βαρέλι.

Με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «μετράνε» τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη των νοικοκυριών το χειμώνα που έρχεται με αρμόδια στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οριακών αλλαγών στο επίδομα θέρμανσης, χωρίς όμως να αλλάζουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής:

Δεν έχει κλειδώσει το ύψος της ενίσχυσης. Πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία η οποία εφαρμόστηκε τη περυσινή σεζόν και συμπίεσε τη λιανική τιμή για τα νοικοκυριά σε επίπεδα κάτω από 1,20 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι είχαν βάλει πλάτη και τα διυλιστήρια με πρόσθετη επιδότηση στην αντλία.

Δεδομένη θεωρείται η κατάργηση της χορήγησης διπλού επιδόματος για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι. Το μέτρο του διπλού επιδόματος, όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΕΘΟ, ήταν προσωρινό εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Οι τελικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί στα νοικοκυριά θα κλειδώσουν στις αρχές Οκτωβρίου λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεσή του αναφέρει ο ot.gr.

Οι δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Ειδήσεις

Πετρέλαιο: Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων για diesel κίνησης, βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης

Πορείες αντίθετες ακολουθούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, επηρεάζοντας φυσικά ανάλογα τις λιανικές τιμές.
Devamını oku...
Ειδήσεις

Με 1,5 ευρώ/λίτρο ξεκινά το πετρέλαιο θέρμανσης

Η πρεμιέρα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης μεθαύριο Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, με «καυτή» λιανική τιμή κοντά στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο μετά την επιδότηση στα διυλιστήρια (1,70+ χωρίς επιδότηση), συμπίπτει χρονικά αυτή την εβδομάδα με το απόλυτο ρεκόρ περιθωρίων διύλισης πετρελαίου στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια τα τελευταία 15 χρόνια…
Devamını oku...
Ειδήσεις

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το myΘέρμανση

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεσή του σε όλη την Ελλάδα
Devamını oku...