Yunanistan ve Türkiye arasında üst düzeyli temaslar yeniden başlatılacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan ve Türkiye arasında üst düzeyli temaslar yeniden başlatılacak

Yunanistan ve Türkiye, siyasi diyalog, pozitif gündem ve güven arttırıcı önlemleri yeniden başlatmak için bir yol haritası üzerinde anlaştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis Ankaya’ya giderek Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanları Yorgos Gerapetritis ve Hakan Fidan, iki saatten fazla süren görüşmenin ardından, üç düzeyde temaslar yapılması konusunda mutabık kaldılar.

İlk düzeyde, siyasi diyalog yeniden başlatılacak. Bu düzeydeki görüşmeler, Yunan tarafında Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopulu’nun sorumluluğunda olacak ve 16 Ekim’de başlayacak.

İkinci düzeyde, 2010 tarihli Mutabakat Zaptının uygulanması ve güçlendirilmesi konusunda görüşmeler yapılacak.

Üçüncü düzeyde ise, Yunan tarafında Bakan Yardımcısı Kostas Fragogoyannis’in başkanlığında, Yunanistan  ile Türkiye arasında yatırım, tarım, turizm, ticaret, gemicilik ve iklim krizi gibi alanlarda işbirliğinin pozitif gündemi teşvik edecek görüşmeler yapılacak.

Gerapetritis, “bizi birleştiren şeylerin üzerine inşa etmemiz ve bizi bölen şeyleri daha iyi anlamak” gerektiğini söyledi.

Fidan ise, “olumlu bir dönem başlattık” diyerek, görüşmelerin iki ülkenin ilişkilerini normalleştirmeye yardımcı olacağını umduğunu belirtti.

İki lider, 18 Eylül’de New York’ta bir araya gelecekler.

Uzmanlara göre iki ülke arasındaki kilit noktalar öncelikle Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Eylül’de bir araya gelmesi ve yedi yıl aradan sonra Yüksek İşbirliği Konseyi’nin de yıl sonuna kadar Selanik’te toplanması olacak.

Ankara’da Bugünkü yapılan Fidan-Gerapetritis görüşmesi, Erdoğan ve Miçotakis’in New York’ta (18-20 Eylül) BM Genel Kurulu çerçevesinde yapacakları görüşme öncesindeki son adımdı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...