Yangınlardan etkilenenlere mali destek için 'arogi' platformu genişletildi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yangınlardan etkilenenlere mali destek için ‘arogi’ platformu genişletildi

Yunanistan genelinde Ağustos 2023 yangınlarından etkilenenler için ilk yardım başvurularının sunulması amacıyla arogi.gov.gr platformu genişletildi.

Yunanistan Maliye, Kırsal Kalkınma ve Gıda, Dijital Yönetişim ve İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlarının ilgili ortak kararının (Hükümet Gazetesi B 5279 /31.08.2023) kabul edilmesinin ardından, Temmuz 2023 yangınlarından etkilenen ve karşılıksız yardım almak isteyen işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için söz konusu internet sitesine ek bölümler getirildi.

Temmuz 2023 yangınlarından etkilenen ve konut yardımı karşılığında ilk yardım almak isteyen mülk sahipleri için Maliye, Dijital Yönetişim ve İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlarının ortak kararının kabul edilmesinin ardından (Hükümet Gazetesi B 5278/31.08.2023).

İlk yardım ödemesinden yararlanmak için hak sahipleri Bağımsız Kamu Gelir İdaresi’nin katkılarıyla faaliyet gösteren arogi.gov.gr online internet platformu üzerinden başvuruda bulunacaklar. Platform 25 Eylül 2023 tarihine kadar başvurular için açık kalacaktır.

İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada amaç, ilk yardıma hak kazanan mağdurların mümkün olan en kısa sürede başvuruda bulunmaları ve gerekli çapraz kontrolleri tamamladıktan sonra hak ettikleri parasal desteği derhal almaları olduğu belirtildi.

Has sahipleri, yangınlardan etkilenen ve sivil koruma acil durumu ilan edilen Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti‘nin Evros, Rodop, Kavala, Evia ve Voetia ve Attika Bölgesi’nin Batı Attika eyaletinde olan ve yangınlardan etkilenen kişilerdir.

– Hibe olarak ilk yardım

Hibe karşılığı ilk yardım miktarı, ciddi maddi hasar için 2.000 Evro ve varlıklara (ekipman, stoklar, vb.) yönelik çok ciddi maddi hasar için 4.000 Evro’dur.

Yararlanıcılar, tarımsal işletmeler, yani faaliyetleri sadece tarımsal olanlar hariç olmak üzere, ancak etkilenen ve yukarıda belirtilen bölgelerde bulunan hayvancılık işletmeleri de dahil olmak üzere, işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlardır.

Yardımın verilmesi için başvurulardaki verilerin, Devlet yardım komiteleri tarafından zararın değerlendirilmesi ve kaydedilmesi için ilgili bölgeye sunulan verilerle çapraz kontrol edileceği unutulmamalıdır.

Buna ek olarak, her bir teşebbüsün aldığı ilk yardım miktarı, zararın Bölgesel Devlet Yardım Komiteleri tarafından kaydedilmesinin ardından İklim Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanlığı tarafından belirlenen nihai yardım miktarından mahsup edilecektir.

İlk hibenin ardından, tahmini zararın %20’si oranında bir avans ödemesi yapılacak ve tabii ki nihai hibe miktarı etkilenen işletmelerin zararının bir kısmını karşılayacaktır. Bu bağlamda, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı Doğal Afet Rehabilitasyon ve Devlet Yardımları Genel Sekreterliği servisleri, prosedürlerin yüksek hızda yürütülmesi için Bölgelerin Devlet Yardım Komiteleri ve Bölgelerin yetkili servisleri ile işbirliği yapmaya başlamıştır.

– Barınma yardımı

Konut yardımı için ilk yardım tutarı, kullanılamaz hale gelen veya tehlikeli bir şekilde harap olan ya da tamamen yıkılan binalar için 10.000 Evro, geçici olarak kullanılamaz hale gelen binalar için ise 5.000 Evro’dur.

Hak sahipleri, yukarıda belirtilen bölgelerdeki yangınlardan zarar gören ticari binaların, konutların ve ticari olmayan nitelikteki diğer binaların tamamen veya kısmen mülkiyetine sahip olan ve konut yardımı için de başvuruda bulunacak olan mülk sahipleridir.

Mülk, Doğal Afet Rehabilitasyon ve Devlet Yardımları Genel Sekreterliği’nin yetkili makamları tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiş olmalıdır:

Yeniden İnceleme Raporuna göre kullanım için tehlikeli (“KIRMIZI”) veya Tehlikeli Derecede Harap Bina Öz İnceleme Raporuna göre Tehlikeli Derecede Harap veya Tamamen Yıkılmış Bina Öz İnceleme Raporuna göre Tamamen Yıkılmış veya Yeniden İnceleme Raporuna veya Öz İnceleme Raporuna göre Geçici Olarak Kullanıma Uygun Değil (“SARI”).

Yukarıda belirtilen bölgelerdeki yangınlardan etkilenen alanlarda bulunan mülkler, son E9 beyanı ile belirlenen mevcut mülkiyet durumundan ve EO’nun özel hükümlerine uygun olarak başvuruya eklenecektir. Başvuru yapılırken, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı’nın ilgili bülteni veya Raporu veya Protokolü eklenmelidir.

Konutlara karşı ilk yardımın verilmesi için, başvuruların verilerinin, binaların karakterizasyonu için Doğal Afet Rehabilitasyon ve Devlet Yardımları Genel Sekreterliği’nin yetkili servislerinin yeniden inceleme formları ve otopsi raporlarının verileri ile çapraz kontrol edileceği açıklığa kavuşturulmuştur.

Buna ek olarak, her malik tarafından alınan ilk yardım miktarı, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı tarafından konut yardımının sınırlandırılması ve tahsis edilmesine ilişkin bir kararda belirlendiği üzere, nihai konut yardımı miktarından mahsup edilir.

Doğal Afet Rehabilitasyon ve Devlet Yardımları Genel Sekreterliği servisleri tarafından yapılan otopsilerin tamamlanmasının ardından, etkilenen alanların sınırları belirlenecek ve binaların onarımı/yeniden inşası için ücretsiz devlet yardımı (%80) ve Yunan Devleti tarafından garanti edilen faizsiz krediden (%20) oluşan konut yardımı verilecektir. Bu bağlamda, ilk andan itibaren yetkili servisler tarafından hasarların kayıt altına alınmasına başlanmıştır.

Hem konut yardımına karşı ilk yardım hem de hibeye karşı ilk yardım için, yardım alan kişinin yanlış beyanda bulunması veya yetkili birimlere ilgili bir dosya sunmaması veya nihayetinde hak sahibi olduğunun tespit edilmemesi veya hak sahibi olduğu miktarın daha düşük olması durumunda, toplam miktarın veya fazla miktarın Yunan Devletine geri ödenmesinin öngörüldüğünü belirtmek gerekir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...