Yahudi Toplumu'ndan Miçotakis'e çağrı: Kos adasındaki camiyi onarmaya gönüllüyüz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yahudi Toplumu’ndan Miçotakis’e çağrı: Kos adasındaki camiyi onarmaya gönüllüyüz

Türkiye Yahudi Toplumu, Yunanistan‘ın İstanköy (Kos) adasındaki Kal Şalom Sinagogu‘nun 78 sene sonra yeniden açılması sonrasında Başbakan Kiryakos Miçotakis‘e seslendi: Adaya sevinçle geldik, caminin harap durumuna üzüldük. Onarım için gönüllüyüz.

Yunanistan‘ın Kos adasındaki Kal Şalom Sinagogu, adadaki Yahudilerin Nazi işgali sırasında Auschwitz ölüm kampında katledilmesinden 78 sene sonra onarılarak yeniden açıldı. İbadethanenin yanı sıra bir hafıza ve kültür merkezi olarak kullanılacak sinagogun açılışı sonrasında, Türkiye Yahudi Toplumu’ndan Kos Camisi’nin de açılması için çağrı geldi.

Türk Yahudi Toplumu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e hitap ettikleri paylaşımda, Kos Camisi’nin harabe halinde olduğuna dikkat çekerek onarım için gönüllü olduklarını duyurdu. Miçotakis’ten camiyi onarma izni isteyen Türk Yahudi Toplumu, bunu Yunan yetkililerin gözetiminde yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Türkiye Yahudi Toplumu’nun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kos camisinin mevcut halinin fotoğrafları da paylaşılarak şu ifadeler kullanıldı:

“Sayın Başbakan Miçotakis,

Bugün güzel Kos adasına sevinç içinde geldik. Güzel Kos sinagogunu restore ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

Ne yazık ki, Kos camisinin hâlâ bu şekilde harap halde olduğunu görmekten büyük üzüntü duyduk. Bizler, Türk Yahudi Toplumu olarak, aynı zamanda bu seneki yıkıcı depremden sağ kurtulduk ve Antakya’daki sinagogumuz da yıkıldı. Fakat onu yeniden inşa edip canlandıracağız.

Eğer bize -Türk Yahudi Toplumu’na- Kos’taki camiyi de yeniden inşa etme izni verirseniz, biz bunu Yunan yetkililerin gözetiminde yapmaya gönüllüyüz.

İnançlarımıza hayat verelim, Bir ve Tek Tanrımızın evlerini onurlandıralım.”

Paylaşıma, Yunanca “çok teşekkürler” anlamına gelen “Efharisto poli” sözlerinin yanı sıra kilise, cami ve sinagog emojileri ile son verildi.

Kos (İstanköy) adasındaki Kal Şalom Sinagogu, Nazi işgalinden 78 sene sonra, geçen temmuzda yeniden açıldı. Sinagog, adanın yerel yönetimi ve Yunanistan Yahudi Cemaatleri Merkez Kurulu’nun (KISE) yanı sıra yerel sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla uzun bir renovasyon sürecinden geçti. Projeyi, tanınmış mimar Elias Messinas yürüttü.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...