UBS: Yunanistan'da 79 bin Kişi Milyoner! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

UBS: Yunanistan’da 79 bin Kişi Milyoner!

Küresel Servet Raporu’nun son baskısı, finans devleri Credit Suisse ve UBS tarafından kamuoyuna sunuldu. Rapora göre, Yunanistan‘daki milyonerlerin toplam sayısı 79.000 kişi.

Yine raporda yer alan verilere göre, Yunanistan ve İtalya pandemi etkisinden hızla kurtulurken, bu iki ülkenin 2022’de reel GSYH seviyelerini 2019’a döndürmeyi başardığı görüldü.

Güney Avrupa’ya özgü bu olumlu gelişmenin bir parçası olarak, Yunanistan‘daki milyonerlerin sayısı dikkat çekici bir şekilde arttı. İtalya ve İspanya’dan sonra, Yunanistan‘da yaklaşık 79,000 milyonerin olduğu belirtildi. Bu rakam, ülkenin servet potansiyelinin artık daha da fark edilir hale geldiğini gösteriyor.

2022 sonu itibarıyla, kişi başına düşen servet miktarlarına baktığımızda Yunanistan‘da 105,724 ABD Doları, İtalya’da 221,370 ABD Doları ve İspanya’da 224,209 ABD Doları olduğu tahmin ediliyor. 2000 ile 2022 yılları arasındaki dönemde, Yunanistan’da yıllık ortalama %1,8 artışla kişi başına düşen servet artış gösterirken, İtalya’da bu oran %2,8, İspanya’da ise %5,0 olarak gerçekleşti.

Buna karşın, 2022 yılında kişi başına düşen servet, ABD Doları bazında Yunanistan‘da %2,3, İtalya’da %6,1 ve İspanya’da %2,4 oranında düşüş kaydetti. Ancak Evro cinsinden bakıldığında, Yunanistan ve İspanya’da kişi başına servet %3,7 artarken, İtalya’da %0,3 oranında azaldı.

Küresel olarak, toplam net özel servetin 2022 sonunda 454,4 trilyon ABD Doları seviyesine gerilediği görüldü. Bu düşüşün büyük kısmı, ABD Doları’nın diğer para birimlerine göre değer kazanmasından kaynaklanıyor. Finansal varlıkların servet düşüşüne daha fazla katkı sağlarken, finansal olmayan varlıklar, özellikle gayrimenkul, faiz oranlarındaki hızlı artışa rağmen direnç gösterdi.

Servet eşitsizliği de raporda dikkate alındı. 2022’de, en üst %1’lik kesimin küresel servet payının %44,5’e düştüğü gözlendi. Ayrıca, dolar milyonerlerinin sayısı da azaldı ve 59,4 milyon kişiye geriledi. Ancak bu sayı, enflasyona göre ayarlanan milyonerlik eşiğini geçmeyen “enflasyon milyonerleri” hesaplamalarına dahil edilmedi.

Küresel medyan servet ise daha anlamlı bir gösterge olarak öne çıkıyor. 2022’de %3 oranında artışla kişi başına medyan servet arttı. Bu artışın büyük bir kısmı, Çin’deki hızlı servet artışının etkisiyle gerçekleşti.

Küresel Servet Raporu aynı zamanda geleceğe yönelik öngörülere de yer verdi. Önümüzdeki beş yıl içinde küresel servetin %38 oranında artarak 2027’de 629 trilyon ABD Doları’na ulaşması bekleniyor. Orta gelirli piyasalardaki büyüme, bu artışın temel itici gücü olarak öne çıkıyor. Rapor, yetişkin başına düşen servetin 2027’de 110,270 ABD Doları’na yükseleceğini, milyoner sayısının 86 milyonu geçeceğini ve ultra yüksek net değere sahip bireylerin sayısının 372,000’e çıkacağını öngörüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...