Çipras: Halk geçim sıkıntısı çekerken, bazıları servetine servet katıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çipras: Halk geçim sıkıntısı çekerken, bazıları servetine servet katıyor

SYRIZA Partisi Genel Başkanı Aleksis Çipras

Yunanistan’da anamuhalefetteki SYRIZA partisi lideri Aleksis Çipras, Yunanistan Fırıncılar Federasyonu temsilcileriyle biraraya geldi.

Toplantısı sonrasında SYRIZA lideri, ‘Elektrik fiyatlarındaki endişe verici artışlar, Ağustos ayında tarifelerde yapılan değişiklikten sonra bile faturalarında düşüş değil artış gören küçük ve orta ölçekli işletmeler ve özellikle de fırıncılık sektörü için çözülme koşulları yarattı’ dedi.

‘Yeniden düzenleme maddesi (ritra anaprosarmogis) gitti, zamlar gitmedi. Ve bugün, Eylül-Ekim, bu kişiler elektrik ve doğalgaz faturaları için ödemeleri istenen tarifelerde, ödeyemekte zorlandıkları ve çalışmalarını engelleyen fiyatlar görüyorlar’ diyen Çipras, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Ülkenin dört bir yanında düzinelerce, yüzlerce fırın kapanırken, ortalama bir fırındaki zamların iki ve üç çalışan maaşına tekabül etmesi nedeniyle iş sahaları da kaybediliyor.

Hükümet, fırıncılarla görüştüğüm Mart ayından beri bir devlet desteği açıklamıştı ama onlara hiçbir zaman bu destek verilmedi. Fırınlardaki bu lokavt dalgasını durdurmak için geçmişe dönük ödemeler (anadromika) bile vermenin zamanı geldi.

Aynı zamanda bazı açıklamalar da yapmalıdır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için en pahalı elektrik fiyatlarında tüm AB’de ilk ülke olmak mümkün mü? Devlet desteğinden sonra bile tüm Avrupa’da ikinci en kötü ülke olmak mümkün mü?

Enflasyon yüzde 12’ye çıkarken, dünyadaki çoğu ülke dolaylı vergileri indirirken, temel tüketim ürünlerindeki Katma Değer Vergisi’nin (FPA) yüzde yarım bile indirilmemesi ve küçük ve orta gelirlilere yük olan Özel Tüketim Vergisi’nin (EFK) indirilmemesi mümkün mü?’

‘Bütün bunlar siyasi bir seçimdir’ diyen anamuhalefet lideri, ‘Ve gerçekten de, Yunan toplumunun büyük çoğunluğu bir sonraki günü iyimserlikle değil, hatta tahammülle bile bekleyemezken, geçinemezken, bazıları servetine servet katıyor. Bugünün gerçeği bu’ diye ekledi.

Çipras, ‘Küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için başka bir politikaya ihtiyaç var. Adalet lazım, her yerde adalet. Bu yüzden bugün desteğe ihtiyacı olan üretim insanlarının yanındayım. Bu korkunç zorlukla yüzleşebilmek için eğilmeleri gereken bir yer olan bu insanların’ ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...