Yunanistan’da temel gıda maddelerine yakında yeni zamlar geliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da temel gıda maddelerine yakında yeni zamlar geliyor

Yunanistan‘da temel gıda maddelerine yakında yeni zamlar gelmesi bekleniyor.

Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT) tarafından yapılan açıklamaya göre, üretici fiyatlarını yansıtan tarım-hayvancılık genel çıktı fiyat endeksi Haziran 2023’te %30,6 oranında artarken, Haziran 2022’de Haziran 2021’e kıyasla %9,8 oranında artmıştı. Özellikle, bitkisel ürün üretici fiyatları alt endeksi Haziran 2023’te %34,1 artarak 157,3 puana yükselmiş ve ELSTAT tarafından son 23 yılda kaydedilen en yüksek puana ulaşmış durumda.

Perakende satış fiyatının 10 Avro/kg’ı aşacağı tahmin edilen zeytinyağı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Haziran ayında meyve ve sebze fiyatlarında görülen artışın yanı sıra, diğer bazı ürünlerde de üretici fiyatları yüksek enflasyonist baskıların habercisidir. Koyun sütünün fiyatı (bunlar sübvansiyonsuz fiyatlardır) 2022’ye kıyasla %34 daha yüksektir ve bu da beyaz peynir ve diğer peynirler için çok yüksek fiyatlar anlamına gelmektedir; yem bitkileri 2022’deki %29,9’luk artışın ardından %10,6; yumurta %18,4 ve patates %27,2 oranında artmıştır.İthal sanayi ürünleri tarafında da endişe verici işaretler var. Yıllık bazda sanayi ithalat fiyat endeksi Haziran ayında %19,4 oranında düşmesine rağmen, Mayıs 2023’e kıyasla %0,5’lik marjinal bir artış göstererek yedi aylık art arda düşüşün ardından ilk kez artış kaydetmiştir.

Bu gelişmeler, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) dün uyardığı gibi arzın azalması nedeniyle uluslararası petrol fiyatlarının daha da artacağına dair endişelerle birleştiğinde, en azından en zayıf kesimler için gelir destek önlemlerine ihtiyaç duyulması nedeniyle hükümetin ekonomi kurmayları için de büyük bir endişe kaynağı olmaktadır.

Pazar geçişinin Ekim ayına kadar uzatılması halihazırda yasalaşmış olup, gerekli mali alanın bulunması halinde yılsonuna kadar uzatılması ihtimali göz ardı edilmemektedir. Öte yandan hükümet, yakıt kartının devamına ilişkin tartışmayı kapatırken, ısınma yardımının kriterlerinin yanı sıra elektrik faturalarındaki ‘kırpılmış’ sübvansiyonların ne şekilde olacağına da yakın gelecekte karar verilecek. Bununla birlikte, 9 Eylül’de Selanik Uluslararası Fuarı’nda (TIF) bizzat Başbakan tarafından daha fazla açıklama yapılması bekleniyor.

Temel gıda maddelerine yapılacak zamlar, halihazırda zor durumda olan Yunan halkını daha da zorlayacağa benziyor. Hükümet, zamların etkilerini en aza indirmek için gelir destek önlemleri almaya çalışıyor ancak bu önlemlerin yeterli olup olmayacağı henüz belli değil.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...