Gaga’ya göre sonbaharda yeniden korona aşısı vurulabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gaga’ya göre sonbaharda yeniden korona aşısı vurulabilir

Yeni koronavirüs alt varyantı Eris, Avrupa ve Asya’da hızla yayılıyor. Yunanistan Eski Sağlık Bakan Yardımcısı Mina Gaga’ya göre sonbaharda yeniden korona aşısı vurulması konusu gündeme gelebilir.

Avrupa ve Asya’da hızla yayılan ve “Eris” olarak tanımlanan yeni koronavirüs alt varyantı, bilim insanları arasında endişe yaratıyor.

Yunanistan Eski Sağlık Bakan Yardımcısı Mina Gaga, Yunan Devlet Televizyon Kurumu ERT’e verdiği röportajda, koronavirüsün hala aramızda olduğunu ve enfekte olan hasta sayısının halihazırda endişe verici olmadığını söyledi. Ancak Gaga, sonbaharda grip için olduğu gibi koronavirüs için de yeni bir doz aşıya ihtiyaç duyacağımıza inandığını ifade etti.

Yunanistan Kamu Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanan haftalık epidemiyolojik rapora göre, SARS-CoV-2 koronavirüs vakalarında ve hastaneye başvurularda artış var.

SARS-CoV-2 vakalarının %11’i yeni Eris alt varyantından kaynaklanmakta ve şu ana kadar kaydedilen vaka sayısı 41 olup bunların tamamı Girit’ten. 

Raporun ayrıntıları şöyle:

SARS-CoV-2 virüsü – COVID-19 enfeksiyonu: Test edilen tüm numunelerde pozitiflik bir önceki haftaya göre artış göstermiştir.
COVID-19 için kabul sayısı (n=469) bir önceki haftaya göre artış göstermiş ve önceki 4 haftadaki ortalama haftalık yeni kabul sayısına göre %78 artış göstermiştir.

Yeni entübe sayısı (n=8) bir önceki haftaya göre azalma ve önceki 4 haftadaki ortalama haftalık yeni entübasyon sayısına göre %33 artış göstermiştir.

Hastaneye yatırılan COVID-19 enfeksiyonlu entübe hasta sayısı 18’dir.

Entübe edilen hastaların ortalama yaşı 86 (aralık 69-97) olurken 22 kişinin hayatını kaybetti.

SARS-CoV2 örneklerinin %11’inde yeni Eris alt varyantı

Son haftalarda, dizilenen tüm suşlar BA.2 baskın olmak üzere BA.2 ve BA.5 Omicron alt varyantlarına aitti. En sık görülen BA.2 alt varyantı XBB.1.5 (%77) olurken, bunu XBB.1.16 (%11) ve EG.5.1 (%11) takip etmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından epidemiyolojik açıdan ilgi çekici bir alt varyant olarak belirlenen yeni Omikron suşu alt varyantı EG.5.1 ile ilgili olarak veriler şu anda aşağıdaki gibidir:

Daha şiddetli hastalığa neden olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Birleşik Krallık’ta son bir ay içinde bu alt varyanttaki artışa toplumda artan morbidite eşlik etmiştir.

Yunanistan’da EG.5.1 alt varyantına ait toplam 41 pozitif numune kaydedilmiştir ve numune tarihleri 31/5 ile 27/7 arasındadır.

Genomik analiz sonuçlarının %94’ü Viroloji Laboratuvarı – PEDY Girit tarafından gönderilen numunelerden elde edilmiştir. Ülkenin diğer bölgelerinden gelen numunelerin analiz sonuçları beklenmektedir.

Kentsel atık sulardaki viral yükün sürveyansı, test edilen 10 bölgeden 9’unda SARSCoV-2’nin dolaşımında artış olduğunu göstermiştir.

Eris alt varyantının, Omikron varyantından daha bulaşıcı ve daha şiddetli olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Ancak, bu varyantın yayılma hızının endişe verici olduğu açık. Bu nedenle, koronavirüsten korunmak için maske takmak, sosyal mesafeyi korumak ve el hijyenine dikkat etmek gibi önlemleri almaya devam etmeliyiz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...