Onay çıktı: Avrupa’da artık bu 4 böceği ‘afiyetle’ yiyebilirsiniz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Onay çıktı: Avrupa’da artık bu 4 böceği ‘afiyetle’ yiyebilirsiniz

Avrupa Birliği, Ocak ayının başında 2023/5 yönetmeliğiyle, kısmen yağı alınmış yerli kriket tozu içeren gıdaların dağıtımını ‘iklim değişikliği ve gıda kriziyle başa çıkmak için yeni bir gıda’ olarak onayladı.

Böceklerden elde edilen içerikleri içeren gıdaların dolaşımını onaylayan bir Komisyon kararının ardından, böcekçilliğin Avrupa ülkelerine yavaş yavaş tanıtıldığı görülüyor.

Ayrıca un kurdu ve çekirge içerikli gıdaların pazarlanmasına da onay verildi.

Böceklerin gıda ürünleri olarak dahil edilmesine yönelik sekiz başvuru daha, onayları sağlayan yetkili Gıda Güvenliği Kurumu’nda beklemede.

Şu anda 4 böcek onaylandı ve kalan 8 böcek de onaylandığında toplam sayı 12’ye ulaşacak.

Avrupa Komisyonu’nun belirttiği gibi, ‘Böcek yemek isteyip istememek tüketicilere kalmıştır. Böceklerin alternatif bir protein kaynağı olarak kullanılması yeni bir şey değil ve böcekler dünyanın birçok yerinde düzenli olarak tüketiliyor.’

Komisyon, böcek unu içeren gıdaların güvenli olduğunu garanti etti.

‘Yeni gıdalar ancak insan sağlığı için risk oluşturmuyorlarsa onaylanabilir, aksi takdirde Komisyon onaylarını Üye Devletlere sunmazdı’ diye vurgulanıyor.

EFSA’ya göre gıda alerjileri, yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 2-4’ünü ve çocukların yüzde 8-9’unu etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur.

AB gıda etiketleme kuralları, etiketlenmesi gereken 14 alerjenden oluşan bir liste yayınladı (yumurta, süt, balık, kabuklular, vb.).

Bu, gıda alerjisi olan kişilerin, ürünlerin hassas oldukları içerikleri içerip içermediği konusunda bilgilendirilmelerini sağlayacaktır.

EFSA, değerlendirilen böcek proteinlerinin tüketiminin potansiyel olarak alerjik reaksiyonlara yol açabileceği sonucuna vardı. Bu, özellikle önceden alerjisi olan kişilerde söz konusu olabilir.

Böcek içeren ürünlerin etiketleneceğini belirtmekte fayda var.

AB, ‘Yasal kanun taslağı, yeni gıdalar içeren gıdalar için zorunlu etiketlemeyi tesis ediyor’ diyor.

AB’de böceklerden ve özellikle çekirge, un kurdu ve çekirgeden elde edilen içerikleri içeren gıdaların pazarlama onayı, tüketiciler için kafa karışıklığına ve bilimsel kuruluşlar için haklı endişelere neden oluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB'den Zorla Çalıştırılan İşçiler Tarafından Üretilen Ürünleri Almama Kararı

Avrupa Birliği (AB), zorla işçi çalıştırma üzerine kurulu iş modellerine karşı mücadelede kapsamında önemli bir karar aldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da her 4 evden 3’ünde çocuk yok

Yunanistan, Avrupa’daki nüfus sorununda başı çekerken, son veriler, ülkede yaşanan “yetersiz nesil” sorununun boyutlarını gözler önüne seriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...