Yunanistan'da her 4 evden 3’ünde çocuk yok - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da her 4 evden 3’ünde çocuk yok

Yunanistan, Avrupa’daki nüfus sorununda başı çekerken, son veriler, ülkede yaşanan “yetersiz nesil” sorununun boyutlarını gözler önüne seriyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunanistan genelinde yaklaşık 4.1 milyon hane içinde, 3 milyondan fazlasında çocuk bulunmuyor. Bu veriler, ülkenin geleceği adına ciddi endişeleri beraberinde getiriyor.

Çocuksuz Evlerin Yüksek Oranı

Yunanistan‘daki evlerin büyük bir kısmında çocuk sesleri duyulmuyor. Hanelerin %75’inde çocuk bulunmazken, sadece 580 bin kadar evde bir çocuk ve 400 bin kadar evde ise iki çocuk yaşamakta. Üç veya daha fazla çocuğa sahip evlerin sayısı ise 170 binden az. Bu durum, nüfus yapısının gelecekte nasıl değişebileceğine dair soru işaretlerini artırıyor.

AB Genelinde Durum

Avrupa Birliği (AB) genelinde durum Yunanistan‘ınkinden farklı değil. AB’nin toplam hane sayısı 2022 yılı itibarıyla yaklaşık 200 milyon civarında. Bu hanelerin sadece yüzde 24,3’ünde çocuk bulunuyor. AB’nin en yüksek çocuklu hane oranları Slovakya, İrlanda ve Kıbrıs’ta görülürken, en düşük oranlar Finlandiya, Almanya ve Hollanda’da kaydediliyor. Çocuk sahibi olan evlerin çoğu sadece bir çocuğa sahip. AB genelinde, çocuklu hanelerin yaklaşık yarısı tek çocuklu, %38,1’i iki çocuklu, %12,4’ü ise üç veya daha fazla çocuklu.

Yunanistan ve AB genelindeki bu veriler, gelecekteki nüfus yapısını ve sosyo-ekonomik dinamikleri şekillendirecek önemli faktörler arasında yer alıyor. Azalan doğum oranları ve değişen aile yapıları, hem politika yapıcılar hem de toplumlar için önemli bir gündem maddesi olmaya devam edecek gibi görünüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...