Rüşvet skandalı büyüyor: Evden çantalar dolusu para çıktı! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rüşvet skandalı büyüyor: Evden çantalar dolusu para çıktı!

Yunan parlamenter Eva Kaili’nin de gözaltına alındığı Avrupa Parlamentosu’ndaki Katar bağlantılı yolsuzluk ve rüşvet skandalıyla ilgili Brüksel’de yürütülen soruşturma kapsamında polis, 20 ayrı yere baskın düzenledi. Aramalar sonucunda çantalar dolusu yüklü miktar para ele geçirildi.

Belçika Federal Savcılığı, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan yardımcılarından Yunan milletvekili Eva Kaili’nin de adının karıştığı yolsuzluk soruşturmasında, AP’de çalışan 10 kişinin bilgisayar sistemlerine erişimlerinin dondurulduğunu, bunun, gerekli verilerin kaybolmasını engelleme amacı taşıdığını açıkladı.

Bu çerçevede AP’de bugün öğleden sonra aramalar yapıldığı, aramalarda amacın bu tür verileri ele geçirmek olduğu bildirildi.

Savcılık açıklamasında ayrıca dün İtalya’da da aramalar yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, İtalya’daki aramalar hakkında detaylı bilgi yer almadı.

Belçika Savcılığının verdiği bilgiye göre, soruşturma kapsamında bugüne kadar 20 noktada baskınlar ve aramalar gerçekleştirildi. Bunların 19’unun evlerde, birinin ise Avrupa Parlamentosu’ndaki ofislerde yapılan aramalar olduğu kaydedildi

Aramalar sonucunda bir şüphelinin evinde 600 bin euro, Brüksel’deki bir otel odasında çanta içinde birkaç yüz bin euro ve bir AP milletvekilinin dairesinde 150 bin euro bulundu.

KAİLİ ÖN DURUŞMAYA ÇIKARILACAK

Şu ana kadar 6 kişinin gözaltına alındığı soruşturmada, Eva Kaili dahil 4 kişi tutuklandı. Diğer iki kişi serbest bırakıldı. Tutuklanan kişiler, çarşamba ön duruşmaya çıkarılacak. Eva Kaili Brüksel’deki St. Gilles cezaevinde tutuluyor.

AP’nin Belçikalı milletvekili Marc Tarabella’nın Belçika’daki evinde de dün arama yapıldı.

Savcılık, her milletvekilinin milliyeti ve yaşadığı yere göre yasal süreç takip edildiğini, Belçikalı milletvekili Tarabella’nın evindeki aramada, yasa gereği AP Başkanı Roberta Metsola’nın da bulunduğu bilgisini paylaştı.

NE OLMUŞTU?

Belçika Federal Savcılığı, ismi verilmeyen bir Körfez ülkesinin birkaç aydır AP’nin kararlarını etkilemek amacıyla AP’de stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiği, maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiği şüphesiyle soruşturma açıldığını 9 Aralık’ta duyurmuştu.

Belçika polisinin, Eva Kaili ile 5 kişinin evlerinde yaptığı aramalarda yüksek miktarda nakit para, bilgisayar ekipmanı ve cep telefonu ele geçirildiği ifade edilmişti.

Basında çıkan haberlerde, Eva Kaili ve bazı parlamenterlerin, AP’nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere Katar’dan rüşvet aldığı iddia edilmiş, Kaili dahil 4 kişinin “yolsuzluk soruşturması” kapsamında gözaltına alındığı bildirilmişti.

Kaili ile AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı’nın (S&D) eski İtalyan milletvekili ve İtalyan Articulo Uno Partisi Üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini ve S&D grubundan asistan Francesco Giorgi gözaltına alınanlar arasında yer alıyordu.

KATAR’DAN YALANLAMA

Katar ise Avrupa Parlamentosunun bazı ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Katar Avrupa Birliği Misyonundan yapılan açıklamada, “Basında haberleri çıkan bazı kişilere yönelik suçlamalarla Katar’ın ilişkilendirilme çabalarının kesin bir dille reddedildiği” belirtilmiş, Katar devletinin birtakım iddialarla ilişkilendirildiği bu haberlerin, asılsız olduğu öne sürülmüştü.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Selanik'te Doktor, Ameliyatı Hızlandırmak İçin Rüşvet Aldığı İddiasıyla Mahkemelik

Selanik’te görev yapan bir jinekolog-onkolog doktor, devlet hastanesinde ameliyat bekleme listesini atlamak için hastalardan rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eva Kaili, babasından paraları saklamasını istemiş

Belçika’nın ‘Le Soir’ gazetesinin haberine göre ihraç edilen PASOK-KINAL AP Milletvekili Eva Kaili, evinde bulunan paranın büyük bir kısmını saklaması için babasınından ricacı olduğunu itiraf etti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rüşvet soruşturması iktidara da sıçradı: Spiraki’nin parti üyeliği askıya alındı

Avrupa’da patlak veren yolsuzluk ve rüşvet skandalı nedeniyle Yunanistan’dan iktidardaki ND Partisi’nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili Maria Spiraki’nin ND partisi üyeliği askıya alındı.
Devamını oku...