Eva Kaili dahil 4 kişiye kelepçe: AP rüşvet skandalında tutuklama kararı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eva Kaili dahil 4 kişiye kelepçe: AP rüşvet skandalında tutuklama kararı

Avrupa Parlamentosu’nun görevden alınan Yunan Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin de aralarında olduğu dört zanlı hakkında, Brüksel’de, “Katar’dan rüşvet aldıkları” iddiasıyla başlatılan soruşturmada tutuklama kararı geldi.

Katar’ın, Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) bazı milletvekili ve çalışanlara verdiği belirtilen rüşvet gerekçesiyle başlatılan soruşturmada dün gözaltına alınan zanlılar hakim karşısına çıktı.

Soruşturmayı yürüten Belçika Savcılığı, gözaltına alınan zanlılardan dördü hakkında “organize suç örgütü kurarak kara para aklamak ve yolsuzluk yapmak” suçundan tutuklama kararı verildiğini duyurdu. Hakkında tutuklama kararı verilenler arasında Avrupa Parlamentosu (AP) eski Başkan Yardımcısı Eva Kaili de bulunuyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan iki zanlının ise serbest bırakıldığı belirtildi.

EVA KAİLİ DE TUTUKLANDI

DW Türkçe’de yer alan habere göre; Brüksel’de yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan AP Meclis Başkan Yardımcısı Eva Kaili, Parlamento Başkanı Roberta Metsola tarafından dün görevinden alındı. Metsola, 44 yaşındaki siyasetçinin “bütün yetki, görev ve sorumluluklarının” derhal elinden alındığını duyururken, yolsuzluk soruşturmasını yürüten Belçika yargısı ve polisine bu konuda kapsamlı bir iş birliği yapma sözü verdi.

‘YOLSUZLUKLAR AYDINLATILSIN’

Alman Meclisi’nin Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Avrupa politikaları sözcüsü Gunther Krichbaum, Alman Yazı işleri Ağı’na yaptığı açıklamada, Sosyal Demokrat milletvekili Kaili’nin adının karıştığı yolsuzluk suçlamalarının kapsamlı bir biçimde aydınlatılması gerektiğini söyledi. Krichbaum, Kaili’nin üyeliğini askıya alan Sosyal Demokratlar’dan Kaili’nin hangi alan ve karar mekanizmalarını etkilediğinin kapsamlı biçimde araştırmasını talep etti.

Krichbaum’un açıklamaları öncesinde AP’deki Yeşiller Grubu yolsuzluk suçlamalarının aydınlatılması çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, “Bu şekilde devam etmesini kabul edemeyiz” ifadesine yer verildi.

AP’nin Sosyal Demokrat milletvekili ve SPD Grubu Başkanı Jens Geier ise Alman Haber Ajansı’na (dpa) yaptığı açıklamada, “Bunlar çok korkunç suçlamalar ve açıklığa kavuşturulmak zorunda. Aksi halde kaybedilen güven geri kazanılamaz” diye konuştu.

ŞÜPHELİLERE EV BASKINI

Brüksel’de savcılığın yürüttüğü yolsuzluk ve kara para aklama soruşturması kapsamında Cumartesi günü Yunan Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) üyesi Kaili’nin yanı sıra hayat arkadaşı, eski AP Sosyal Demokrat milletvekili Antonio Panzeri ve dört kişi daha gözaltına alınmıştı.

Zanlıların rüşvet ve hediyeler alarak Katar lehine siyasi ve ekonomik kararları etkiledikleri iddia ediliyor.

EVDEN NAKİT DOLU ÇANTALAR ÇIKTI

Çok sayıda eve yapılan baskınlarda 600 bin euro nakit paraya ve cep telefonlarına el konulmuştu. Belçika’nın L’Echo gazetesi, polisin Kaili’nin dairesinde yaptığı aramada içinde yüklü miktarda nakit paranın bulunduğu çantaların ele geçirildiğini duyurdu. Kaili AP’deki görevlerinin yanı sıra partisi PASOK’tan da ihraç edilmişti.

Kaili 21 Kasım’da Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yaparak Dünya Kupası ile ilgili Katar’ı öven ifadeler kullanmıştı. Vekil, Katar’ın iş hukuku açısından açısından öncü ülke olduğunu ileri sürmüştü.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Selanik'te Doktor, Ameliyatı Hızlandırmak İçin Rüşvet Aldığı İddiasıyla Mahkemelik

Selanik’te görev yapan bir jinekolog-onkolog doktor, devlet hastanesinde ameliyat bekleme listesini atlamak için hastalardan rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eva Kaili için elektronik bileklik zorunluluğu kaldırıldı

Belçikalı yetkililerin birkaç saat önce duyurduğuna göre Eva Kaili, şu ana kadar açıklanmayan kısıtlayıcı koşullar devam etmekle birlikte, elektronik bileklik olmadan yaşamına devam edecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eva Kaili hapisten çıktı: ‘Kızım beni bekliyor’

QatarGate skandalına karıştığı için yaklaşık 4 ay tutuklu kaldıktan sonra elektronik ‘bileklik’ takılarak ev hapsine alınacak olan Eva Kaili, Cuma sabahı cezaevinden tahliye edildi.
Devamını oku...