Elektrik borcu olanlara 90 gün hakkı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Elektrik borcu olanlara 90 gün hakkı

Yunanistan’da elektrik sağlayıcı şirketler, ‘kötü ödeyicilerin’ hilelerini sınırlayacak önlemler alması için Çevre ve Enerji Bakanlığı üzerindeki baskıyı yoğunlaştırıyor.

Edinilen bilgiye göre, tedarikçi dernekleri (ESPEN) ve enerji üreticileri (ESAH), Çevre ve Enerji Bakanlığı liderliğine ‘enerji turizmi’ olgusu, yani tüketicilerin sağlayıcıya borçlarını ödememek için hileli hareketi ile başa çıkma önerilerini gönderdiler.

Ödenmemiş faturalar konusunda piyasadan gelen baskılar üzerine Çevre ve Enerji Bakanlığı, Enerji Düzenleme Kurumu (RAE) ve iki dernek arasında bir istişare yapılmıştır.

Bilgilere göre şirketlerin önerisi, önceki sağlayıcıda ödenmemiş faturalar bıraktıktan sonra sağlayıcı değiştiren tüketiciler için 90 gün süreyle elektrik kesintisi hakkının korunması y,n]nde.

İstişarenin bir parçası olarak, sağlayıcılar bakanlığa borçlulara 90 günlük bir kapatma emri verme hakkını elinde tutmayı teklif ettiler.

Bu süre içerisinde tedarikçi değiştiren tüketicinin eski borçlarını ödemesi veya uzlaşma yoluna gitmesi gerekecek.

Ayrıca 90 gün, taksitlerin geciktiği andan itibaren sayılacaktır. Yani bu süre zarfında eski sağlayıcı elektrik arzını kesmek için emir verme hakkını saklı tutacak.

Piyasa yöneticilerine göre ödenmemiş elektrik faturaları, enerji krizi sırasında arttı ve bunun bir nedeni, elektrik fiyatlarındaki büyük artışın bir sonucu olarak tüketicilerin faturalarını zamanında ödemekte zorlanması.

İkinci neden, geçen Temmuz ayından beri yürürlükte olan enerji krizi sırasında müşterilerin bir sağlayıcıdan diğerine hareket etmesinin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili. Bu düzenleme, stratejik varsayılanların hileli uygulamalarını tetikledi.

Yaz aylarından itibaren tedarikçi değiştirmek isteyen tüketiciler artık erken cayma cezaları ödemekle karşı karşıya kalmıyor. Elektrik şirketlerine daha düşük fiyatlar için baskı yapmak amacıyla oylanan bu değişiklikle, borç bırakarak tedarikçi değiştiren ‘batakçılar’ için verimli bir zemin yaratıldı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...