Telegraph: Yunanistan’daki kriz biteceğe benzemiyor - Azınlıkça
Uncategorized

Telegraph: Yunanistan’daki kriz biteceğe benzemiyor

İskeçe ve Gümülcine’yi fırtına vurdu

Gümülcine (Komotini) ve İskeçe’de (Xanthi) dün geceden itibaren hakim olan şiddetli rüzgâr ve fırtına birçok soruna yol açtı.

Telegraph: Yunanistan’daki kriz biteceğe benzemiyor

“Şırıngasız hastaneler, tamir parası olmadığı için küflenmeye yüz tutmuş otobüsler. Bu görüntüler Yunanlıların değil de çaresiz Venezuela halkının yaşadıklarını anımsatıyor.”

Meşhur Telegraph gazetesi Yunanistan için bu ifadeleri kullandığı analizinde Yunanistan için tünelin ucunda neden ışık görünmediğini değerlendirirken, yeni bir zorlu yazın ülkeyi beklediği öngörüsünde bulunuyor.

Son haftalarda Atina, IMF ve Avrupalılar arasında patlak veren yeni krizi analiz eden Telegraph, Yunanistan’da kemer sıkmanın sona ermesini beklemiyor ve “Yunanistan için sessizlik dönemi sona erdi” tahminini yapıyor.

Gerginlik arttı

Başbakan Aleksis Tsipras’ın emeklilere yılbaşı ikramiyesi dağıtması, yoksul ailelerin çocuklarına okulda ücretsiz yiyecek vermesi ve Ege adalarındaki FPA’nın (KDV) arttırılmasını ertelemesi kararının “itaatsizlik sembolü” olarak algılandığını ve Brüksel’in Yunanistan’ın borcuyla ilgili önlemleri dondurma kararı aldığını hatırlatan gazete analizini şöyle sürdürüyor:

“Noel arifesinde bu sorun Efklidis Tsakalotos’un Eurogrubu’na gönderdiği mektupla çözülse de, IMF borçla ilgili kısa vadeli önlemlerin yeterli olduğuna ikna olmuş değil. Euro Bölgesi’nin geri kalanı ise Yunanistan’ın borcunu hafifletmeden önce sonuç elde edildiğini görmek istiyor. Bu şekilde ilerlenirse, IMF’nin üçüncü kurtarma programına katılmasız imkânsız gibi duruyor”.

İsraftan korkuyorlar

Gazete Yunanistan için öngörülen kalkınma ve bütçe fazlası oranlarının bir taraftan Avrupalı yetkilileri endişelendirdiğini kaydederken, yapılan tasarrufun yeniden israfa dönüşmesinden korktuklarını yazıyor.

Brükselli bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada “Geçmişte, Yunanistan ne zaman %0,5 bütçe fazlası elde etmişse, isteğin azaldığını ve insanların para harcamak istemeye başladığını gördük” diyor.

Aynı kaynak Almanların teknik düzeyde Avrupa Komisyonuna güvenmedikleri için IMF’yi istediklerini kaydederken “Avrupa Komisyonu mümkün mertebe rakamların daha iyi çıkması için verilerle oynuyor. Yapılan teknik iş siyasi açıdan manipüle edilecektir” diyor.

Telegraph gazetesi ise rakamlarla oynandığına dair somut bir kanıtın olmadığını yazarken, IMF ile Brüksel’in ekonomik tahminleri arasındaki farkın aşikâr olduğunu kaydediyor.

Yeni bir “baskı yazı” mı geliyor?

Yunanistan’ın ihtiyaç duyduğu 6,1 milyar euro’luk bir sonraki kredi taksitinin anahtarının ise çalışma ve iş piyasasıyla ilgili reformlarda gizli olduğu kaydedilen analizde, bu konuda bile IMF’nin Yunanistan’dan daha fazla şey yapmasını istediği izleniminin hakim olduğunu not düşüyor.

Analistlerin ise Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası, IMF ve özel tahvil sahiplerine 7 milyar euro ödeme yapacağı Temmuz ayına kadar yeterli parasının olacağını öngörüyor.

HSBC’en Fabio Balboni ise “Programla ilgili müzakerelerde yine durağanlık yaşanması riskinin yüksek olduğunu görüyoruz. Bu da Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası’nın parasal gevşeme programına dahil olmasını ve muhtemelen IMF’nin programa katılmasını ve sermaye kontrollerinin (capital controls) hafifletilmesini geciktirecektir” değerlendirmesini yapıyor.

Telegraph’ın analizi şöyle son buluyor: “Ve tüm bunlar Yunanistan’ın yeniden seçime gidebileceği ve Angela Merkel’in Almanya’da kendi siyasi testiyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde yaşanıyor. Atina için sessiz dönem sona erdi. Bir baskı yazsına daha hazırlanın”.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et