Avrupa'da Rüzgar Enerjisi, Kömürü Geride Bıraktı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa’da Rüzgar Enerjisi, Kömürü Geride Bıraktı

Avrupa’da enerji üretiminde önemli bir dönüm noktasına şahit olundu. 2023 yılının son çeyreğinde, rüzgar enerjisi, kömürü geçerek bölgenin en büyük elektrik kaynağı haline geldi.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Bu gelişme, Avrupa’nın enerji dönüşümü yolculuğunda bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

Ember adlı düşünce kuruluşunun raporuna göre, Avrupa’daki elektrik üreticileri, 2023’ün Ekim-Aralık döneminde rüzgar santrallerinden rekor düzeyde 193 terawatt saat (TWh) elektrik üretti. Bu miktar, aynı dönemde kömür yakıtlı santrallerden elde edilen 184 TWh’lik üretimi geride bıraktı.

Özellikle dikkat çekici olan, bu artışın zorlu ekonomik koşullara rağmen gerçekleşmiş olması. Sektör uzmanları, 2023’te rüzgar enerjisi sektöründe yüksek işçilik, malzeme ve finansman maliyetlerine bağlı olarak yaşanan aksaklıklara rağmen, rüzgar enerjisi üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %20 artış gösterdiğini belirtiyorlar.

Avrupa Parlamentosu’nun 2023 yılının sonunda kabul ettiği yeni politikalar, rüzgar türbini üreticilerine finansal destek sağlamayı hedefliyor. Bu politikaların 2024 yılında bölgesel rüzgar enerjisi üretimini daha da artırması bekleniyor. Uzmanlar, bu yeni politikaların gelecekte rüzgar enerjisinin kömür üzerindeki üstünlüğünü daha da pekiştireceğine inanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sivrisineklerden bulaşan hastalıklarda artış riski gözlemlendi

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) yeni verilerine göre, Avrupa’da, 2022’de neredeyse önceki 11 yılda kaydettiği kadar yerel olarak bulaşan Dang Humması vakası kaydedildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kuraklık ve rekor sıcaklıklar için ‘tehlike çanı’

Avrupa’da artan sıklıkta meydana gelen şiddetli hava olayları, sosyal sorunlara ek olarak büyük ekonomik zorluklar da yaratmakta.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa kuraklık tehdidiyle karşı karşıya: Politico, Yunanistan’ı uyardı

Avrupa, az kar ve yağmurla geçen bir kıştan sonra kuraklığa hazırlanıyor. Politico, yazısında henüz bahar olduğu halde Avrupa’nın kuruduğu uyarısında bulunarak Yunanistan için de alarm veriyor.
Devamını oku...