Bir yıl boyunca et yemeyen bir kişinin vücudunda ne olur? - Azınlıkça
Yaşam

Bir yıl boyunca et yemeyen bir kişinin vücudunda ne olur?

Birçok kişi, en popüler yiyeceklerden birini ‘keserse’ vücuduna ne olabileceğini merak eder.

Etten ve özellikle kırmızı ve yağlı etten genel olarak uzak durmanın hem vücut hem de kişi için vücuda büyük faydası olduğu kanıtlanmıştır.

Araştırmalara göre etin sistematik kullanımı sadece faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda çoğu zaman vücuda ciddi zararlar verebilir.

Daha genel olarak, uzmanların çoğunluğu ‘her şeyden biraz’ içeren dengeli bir beslenme taraftarı.

Ancak dönemin genel eğilimi, toksik beslenme alışkanlıklarından uzaklaşma ve daha sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi hissini pekiştiriyor.

Pek çoğu daha fazla sebze, meyve ve et ikamesi yemeye yöneliyor.

Kişiyi beslenmesinden eti çıkarmaya iten motivasyonlar ya ondan bıktıkları ve bir süre tüketmek istememeleri ya da yeni bir beslenme planı benimsemeleri olabilir.

Perhiz süresi herkesin kişisel tercihidir, ancak birinci kategori insanların çoğunluğunu yani kısa bir süreliğine kesip tekrar ona dönenleri temsil eder.

Ama eti uzun süre kesmeye karar verdiğinde ne olur?

  • Kilo kaybı: ABD’deki George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin araştırmasına göre, insanlar et yemeyi bıraktıklarında ortalama 4,5 kilo verebilirler.
  • Kalp krizi riskini azaltır: Etten kaçınmak kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürebilir.
  • Bağırsak bakterilerinden korunma: City University of New York’ta yapılan bir araştırmaya göre vejetaryenler, et yiyenlere göre daha fazla koruyucu bağırsak bakterisine sahiptir.
  • Zindelik ve kas sağlığı: Egzersizden sonra kaslarınız ağrıyorsa, bunun nedeni yüksek proteinli beslenmenizdir. Kaslarda ürik veya laktik asit artışında neler artabilir. Beslenmelerinden eti çıkaranlar kendilerini daha iyi hissettiklerini bildiriyor. Milyarder Richard Branson, etten vazgeçtiğinden beri kendini daha aktif ve sağlıklı hissettiğini söylerken, araştırmalar vejetaryenlerin daha fazla yediğini ve kilo verdiğini, daha hızlı koştuğunu ve sevdikleri yeni yiyecekler keşfettiğini gösteriyor.

Seçim kişiseldir, ancak eti hayatınızdan tamamen çıkarmaya veya tüketmeye devam etmeye karar verirseniz, bir uzmana danışın.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...