AB, Rusya'nın 640 milyar dolara varan rezervlere erişimini kesti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB, Rusya’nın 640 milyar dolara varan rezervlere erişimini kesti

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya Merkez Bankası’nın rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili işlemleri yasaklama kararı yürürlüğe girdi. Rusya’nın 640 milyar doları bulan rezervlerin büyük bie bölümüne erişimi kesilmiş durumda.

Avrupa Birliği (AB), Rusya Merkez Bankası’nın rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili işlemleri yasaklama kararı aldı.

AB’nin Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle hazırladığı yaptırım listesine Rusya Merkez Bankası’nın da dahil edilmesi kararı, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Rusya Merkez Bankası adına veya onun talimatıyla hareket eden herhangi bir tüzel kişi, kuruluş veya organla yapılan işlemlere yasak getirildi.

Rusya Merkez Bankası varlıkları ile birlikte rezervlerin yönetimi ile ilgili işlemler de yasak kapsamına alındı. Bununla birlikte AB’nin veya ilgili üye ülkenin finansal istikrarını sağlamak için “kesinlikle gerekli” olması durumlarında yapılacak işlemlere ise izin verilebilecek.

Rusya, özellikle yüksek fiyatlı doğalgaz ve petrol gibi enerji ürünlerinin satışından sağladığı döviz rezervleri ile Batı’nın ekonomik yaptırımlarının etkisini zayıflatmayı planlıyordu.

ABD ve Avrupa, Rusya’nın 640 milyar doları bulan rezervlerini de hedefe aldı.

Rusya rezervlerinin yaklaşık yarısı Batı ülkelerinde bulunuyordu. Rusya’nın söz konusu rezervlerine erişimi kesilmiş oldu.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası, 1050 baz puan artışla politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardı. Salgın döneminde politika faizi yüzde 4,25 seviyesine kadar indiren banka, 2021’in Mart ayından itibaren faizleri kademeli bir şekilde artırarak yüzde 9,5 seviyesine çıkarmıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Odessa Ziyareti Sırasında Patlama Endişe Yarattı

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, savaşın yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın Odessa şehrine yaptığı ziyaret sırasında yaşanan patlama nedeniyle endişe yarattı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB'den Zorla Çalıştırılan İşçiler Tarafından Üretilen Ürünleri Almama Kararı

Avrupa Birliği (AB), zorla işçi çalıştırma üzerine kurulu iş modellerine karşı mücadelede kapsamında önemli bir karar aldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İvan Savvidis'in Ukrayna'daki Varlıklarına El Konuluyor

Ukrayna devleti, Yüksek Yolsuzluk Mahkemesi’nin kararıyla, Rusya’da Yunan Toplulukları Federasyonu Başkanlığını yürüten ve hem Yunan hem de Rus vatandaşı olan Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis’in malvarlığına el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Devamını oku...