Ukrayna işgali 5. gün | 422 bin Ukraynalı ülkesini terk etti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Ukrayna işgali 5. gün | 422 bin Ukraynalı ülkesini terk etti

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinde 5. güne girilirken AB’den Ukrayna’ya yeni destek kararları gelmeye devam ediyor. Ukrayna ile Rusya heyetleri arasında Belarus’ta yürütülen müzakereler ise Yunanistan saatiyle 12:20’de başladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatında 5. güne girildi.

  1. güne girerken Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar dikkat çekti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, “Hava sahamız her Rus uçağına kapanacaktır. Buna oligarkların özel jetleri de dahil.” dedi.

Avrupa’da Rusya devletine bağlı Sputnik ve Russia Today yayınları yasaklandı.

Müzakereler için Belarus’a hareket eden Rusya ve Ukrayna heyetleri görüşmelere başladı.

İşte Gelişmeler:

13.56 Ukrayna, Zaporizhzhia’nın ele geçirildiğini yalanladı

Ukrayna, Rus güçlerin Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia santralini ele geçirdiği iddialarını yalanladı. Devletin nükleer şirketi Energoatom, Interfax haber ajansına Moskova’nın iddialarının doğru olmadığını savundu.

13.50 Almanya futbol ligi Bundesliga ekiplerinden Schalke 04, göğüs sponsoru olan Rus şirket Gazprom ile ortaklığını resmen sonlandırdı.

13.40 BM: Ukrayna’dan komşu ülkelere gidenlerin sayısı 422 bine ulaştı

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) Laura Padoan, Rusya’nın harekâtı nedeniyle Ukrayna’dan komşu ülkelere gidenlerin sayısının 422 bine ulaştığını duyurdu. Padoan, Twitter’dan yaptığı açıklamada, şu anda Ukrayna içinde 100 binden fazla insanın yerinden edilmiş durumda olduğunu söyledi.

13.20 Müzakereler başladı

Rus heyetiyle Ukrayna heyeti arasındaki müzakereler, Belarus’ta başladı.

13.15 Kremlin: Putin’in yurt dışında mal varlığı yok, yaptırımlara aldırış etmiyor

Rusya’nın Batı’nın yaptırımlarına karşı yanıtlar vereceğini belirten Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün kurmaylarıyla ‘değişen gerçeklikler ışığında’ ekonomik meseleleri konuşmak için bir toplantı yapacağını açıkladı. Putin’in, kendisine yönelik kişisel yaptırımlara aldırış etmediğini kaydeden Peskov, Rus liderin yurtdışında varlığının bulunmadığını dile getirdi. Peskov, bu yaptırımları ‘absürt’ olarak nitelendirdi.

13.05 NATO: Ukrayna’ya hava savunma füzeleri gönderiyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin Ukrayna’ya askeri desteğini artırdığını açıkladı. Twitter üzerinden açıklama yapan Stoltenberg, “Az önce Başkan Zelenski ile konuştum ve onu Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretinden dolayı övdüm. NATO müttefikleri hava savunma füzeleri, tanksavar silahları ve insani ve mali yardımlarla desteği artırıyor” dedi.

12.15 Zelenski: Rusya ile savaşmak isteyen mahkûmları serbest bırakacağız

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Moskova’yla görüşmelerin başlamasının hemen öncesinde Rus askerlerine seslenerek, “Hayatınızı kurtarın ve Ukrayna’yı terk edin” dedi.

Zelenski, Rusya’yla savaşmaya istekli olmaları halinde askeri deneyimi olan mahkûmları serbest bırakacaklarını söyledi. Zelenski, “Muharebe tecrübesi olan muharebe operasyonlarına katılanlar hapisten serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın operasyonunun başlamasından bu yana ülkede 16 çocuğun öldüğünü, 45 çocuğun yaralandığını ifade eden Zelenski, çatışmalarda şu ana dek 4 bin 500 Rus askerinin öldüğünü de iddia etti.

Zelenski, Rusya’ya karşı Avrupa Birliği’nde de derhal üye olmak istediklerini söyledi.

12.00 Ukrayna heyetindeki isimler belli oldu

Ukrayna heyetindeki isimler açıklandı: Heyette iktidardaki Halkın Hizmetkarı grubunun Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Podolyak, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu Birinci Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Milletvekili Rüstem Ömerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Toçitskiy bulunuyor.

11.40 Sputnik muhabiri, Rusya ile Belarus’ta yapılacak görüşmelerde yer alacak Ukrayna heyetinin görüşme yerine helikopterlerle vardığını aktardı.

11.25 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin, yaklaşık 5 bin 300 asker kaybettiğini açıkladı.

11.00 Letonya hükümeti, Ukrayna’da savaşmak isteyen vatandaşlarının ülkeye gitmelerine izin verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, dün ‘uluslararası lejyon’ çağrısı yapmıştı.

10.40 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayana hava sahasının tamamı kontrol altında

Rusya Savunma Bakanlığı, “Rus güçleri Ukrayna’nın Berdyansk ve Enerhodar kentlerinde kontrolü ele geçirdi” açıklamasında bulundu. 100 bin nüfuslu Berdyansk kentinde küçük bir donanma üssü bulunuyor.

Bakanlık ayrıca Ukrayna’nın hava sahasının tamamının Rusya’nın kontrolü altına alındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali etrafındaki bölgelerde de kontrolü sağladığı, santralin çalışmasını sürdürdüğü ve radyoaktif seviyenin normal olduğu kaydedildi. Açıklamada saldırının başlamasından bugüne kadar Ukrayna’ya ait 1114 askeri tesisin imha edildiği belirtildi.

10.20 Rus ordusu: Siviller Kiev’den ayrılabilir

Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki sivillerin ‘özgürce kentten ayrılabileceğini’ açıkladı.

Kiev’de bu sabah itibariyle sona eren sokağa çıkma yasağı, gece 22.00’de yeniden başlayacak ve yarın sabah 7’ye kadar sürecek. Ancak Kievlilere, zorunlu olmadıkça gündüzleri sokağa çıkmamaları tavsiye edildi.

10.10 Rusya Devlet Başkan Yardımcısı ve Rusya’nın müzakere heyetinin başkanı Vladimir Medinsky, Ukrayna heyetinin 1,5-2 saat içerisinde müzakerelerin yapılacağı noktaya gelmesini beklediklerini söyledi. Sputnik’in aktardığına göre Medinskiy, ‘her iki tarafın da çıkarına olacak’ bir anlaşmaya varmaya hazır olduklarını söyledi.

10.00 AB’den Rusya Merkez Bankası’na yasak

Avrupa Birliği (AB), Rusya Merkez Bankası’nın rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili işlemleri yasaklama kararı aldı. Buna göre, Rusya Merkez Bankası adına veya onun talimatıyla hareket eden herhangi bir tüzel kişi, kuruluş veya organla yapılan işlemlere yasak getirildi.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası, faizi yüzde 9,5’ten tam 10,5 puan artışla yüzde 20’ye yükseltti.

9.30 Ukrayna heyeti müzakere için Belarus’ta

Ukrayna heyeti, Rusya ile görüşme yapmak için Polonya üzerinden Belarus’a ulaştı. Temasların birkaç saat içinde başlaması beklenirken, Belarus Dışişleri Bakanlığı görüşmenin yapılacağı salonun fotoğrafını paylaştı. Salonda Rusya, Ukrayna ve Belarus’un bayrakları ile uzun bir masa ve çok sayıda sandalyenin yer aldığı görüldü. Rus heyeti, görüşmeler için dün Belarus’a ulaşmıştı.

08.10 Rusya Merkez Bankası, yabancıların Rus menkul kıymetlerini satmalarını yasakladı

Rusya Merkez Bankası, döviz piyasasındaki işlemlere başlama saatini ertelerken, yabancı müşteriler adına Rus menkul kıymetlerin satışını geçici olarak yasakladı.

Rusya Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle (TSİ) 07.00’da başlaması gereken döviz piyasasındaki işlemlerin saat 10.00’da başlayacağını duyurdu.

Açıklamada, Rus piyasasındaki işlemlerde yabancı müşteriler adına Rus menkul kıymetlerin satışının da geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

07.49 Ukrayna’da bir donanma üssünün de bulunduğu Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti

Ukrayna’nın güneyinde, Azov Denizi’ne kıyısı bulunan Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti.

BBC Türkçe’nin haberine göre; 100 bin nüfuslu kentte küçük bir de donanma üssü bulunuyordu.

Gelişmeyi Facebook hesabından paylaştığı bir video ile duyuran kentin Belediye Başkanı Aleksandr Svidlo, Rus askerlerinin 15:50’de kente, 20:00’de de belediyenin idari yönetim binasına girdiklerini söyledi.

07.29 Avrupa Birliği enerji bakanları olağanüstü toplanıyor

Avrupa Birliği ülkelerinin enerji bakanları bugün Brüksel’de olağanüstü bir toplantı düzenleyecek.

Bakanlar, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği gazı azaltmasından endişeleniyor.

Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının ise çeyreğinden fazlasını Rusya’dan karşılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, hafta sonu AB’nin getirdiği yeni yaptırımlara karşılık olarak bu ülkelere gönderdiği gazı kesmesinden endişeleniliyor.

07.24 Piyasaların açılmasıyla birlikte Rus rublesi dolar karşısında yüzde 30 civarında değer kaybetti

Rusya’ya yönelik sert yaptırımların ardından ilk iş gününde Rus rublesi ABD doları karşısında yüzde 30 civarında değer kaybetti.

Eurodaki değer kaybı ise yüzde 1 civarında.

Hafta sonu ABD ve AB, Rusya’ya yönelik yeni ekonomik yaptırımlar açıklamıştı.

Rusya’da halkın para çekimine kısıtlama gelmesi veya banka kartlarının çalışmaması endişeleri nedeniyle bankalar önünde uzun kuyruklar oluştu.

Rus devletine ait Sberbank’ın Avrupa’daki bazı işlemlerinin de gerçekleştirilemediği aktarılıyor.

Rusya Merkez Bankası’nın 630 milyar dolarlık rezervini kullanma imkanının da kısıtlanması, rubleyi savunmasız bıraktı.

Rubledeki değer kaybının enflasyonu da artırması bekleniyor.

Bu durum Rusya Merkez Bankası’nı faizleri artırmak veya ülke dışına çıkarılabilen parayı kısıtlamak gibi az sayıda seçenekle karşı karşıya bırakıyor.

06.32 Zelenski: Önümüzdeki 24 saat Ukrayna’nın geleceği için kritik

Dün akşam İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülke genelinde çatışmalar sürerken önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

06.13 Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen: Ukrayna’nın AB’ye üye olmasını istiyoruz

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın AB’ye üye olmasını istediklerini söyledi.

Euronews’e konuşan von der Leyen, “Onlar bize aitler, bizden insanlar ve üye olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

01.40 Rus güçleri, liman şehri Berdyansk’taki tüm kamu binalarını ele geçirdi

Berdyansk Vali Vekili Aleksandr Svidlo, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajda, saatler önce şehre Rus güçlerine ait ağır askeri araçlar ve silahlı askerlerin girmeye başladığına şahit olduklarını aktardı.

Svidlo, Rus güçlerinin şehirdeki tüm kamu binalarının kontrolünü ele geçirdiğini belirtti.

Şehrin ateş hattında olduğunu ve bu gecenin çetin bir gece olacağını ifade eden Svidlo, vatandaşları sığınaklardan çıkmamaya çağırdı.

00.30 Fransa, Rusya ve Belarus’ta bulunan vatandaşlarına bu ülkelerden “derhal” ayrılmalarını tavsiye etti.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Rusya ile Avrupa arasındaki hava trafiğinde artan kısıtlamalar” nedeniyle Rusya’da bulunan vatandaşlarına mevcut uçuşlarla ülkeyi “derhal” terk etmelerinin tavsiye edildiği belirtildi.

Açıklamada, Ukrayna ile Belarus arasındaki askeri gerginlik nedeniyle Belarus’a seyahatlerin de önerilmediği kaydedildi.

00.15 ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, Rusya’daki ABD vatandaşlarına çağrı yaparak, “ABD vatandaşları, halen mevcut olan ticari seçenekler aracılığıyla Rusya’dan derhal ayrılmayı düşünmeli” ifadelerine yer verdi.

00.10 BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yarın olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

00.05 Ukrayna savaşı Uluslararası Adalet Divanı’na taşıdı

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı yargı organı Adalet Divanı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’nın 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal nedeniyle Rusya’ya dava açtığı belirtildi.

Ukrayna’nın telafisi mümkün olmayan zararların engellenmesi ve hak ihlallerinin önüne geçilmesi için Divan’dan “tedbir kararı”na hükmetmesi talebinde bulunduğu kaydedilen açıklamada, Ukrayna’nın “Donetsk ve Luhansk bölgelerinde soykırım yapıldığı” şeklindeki Rusya iddialarına karşı çıktığı, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahale hakkının bulunmadığı bildirildi.

Rusya’nın Ukraynalıları soykırım kastıyla öldürdüğü iddialarına yer verilen açıklamada, Ukrayna’nın, Rusya’yı soykırım planlamakla suçladığı bilgisi paylaşıldı.

Divan’ın kısa süre içerisinde acil tedbirlere ilişkin duruşma tarihini açıklaması bekleniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Odessa Ziyareti Sırasında Patlama Endişe Yarattı

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, savaşın yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın Odessa şehrine yaptığı ziyaret sırasında yaşanan patlama nedeniyle endişe yarattı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İvan Savvidis'in Ukrayna'daki Varlıklarına El Konuluyor

Ukrayna devleti, Yüksek Yolsuzluk Mahkemesi’nin kararıyla, Rusya’da Yunan Toplulukları Federasyonu Başkanlığını yürüten ve hem Yunan hem de Rus vatandaşı olan Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis’in malvarlığına el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Vatandaşlar Filistin ve Ukrayna'daki Savaşlar Hakkında Ne Düşünüyor?

Anketin Filistin ve İsrail arasındaki savaşa dair verileri, Yunan halkının yüzde 43.3’ünün tarafsız olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 28.5’i Filistin tarafını, yüzde 22.1’i ise İsrail tarafını destekliyor.
Devamını oku...