Ege'deki çiftlik levreklerinde ölümcül hastalık türü saptadı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Ege’deki çiftlik levreklerinde ölümcül hastalık türü saptadı

Ege’de yoğun olarak bulunan levrek çiftlikleri sayesinde Türkiye ve Yunanistan hem yurtiçine hem de dünyaya ihracat yapıyor.

Ege denizindeki kıyı şeritlerine kurulan levrek çiftliklerinde araştırma yapan Türk araştırmacılar yetiştirilen levreklerde ölümcül bir hastalık türü saptadılar. Levrekler için ölümcül olan bu hastalık doğadaki balıkları da tehdit ediyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Profesör Dokto. Tansel Tanrıkul ve Doktor Öğretim Üyesi Ezgi Dinçtürk tarafından yapılan bilimsel araştırma sonucunda, Ege Bölgesi’nde çiftliklerde yetiştirilen levreklerde ölümcül bir hastalık türü saptandığı ortaya çıktı.

Levrekler yeni ortaya çıkan hastalık türünün insanlar için bir tehlike taşımıyor. Levrekler için ölümcül olan bu hastalık ancak kültür balıklarının yanı sıra doğadaki balıkları da tehdit ediyor.

Hastalığa ‘Pasteurellosis’ hastalığı ile benzerlik gösterdiği için ‘yalancı pastörella’ adı verildi. Bulaşıcı olan hastalık balık çiftliklerinde yayılmasını sürdürüyor.

Her geçen gün hastalığın yayılma alanı genişlerken çiftlik balıkçılığına ciddi zarar verebilecek boyuta doğru gidiyor.

Su akıntıları veya çiftlikten kaçan balıklarla hastalığın yayılacağı uyarısını yapan Türk uzmanlar hastalıkla ilgili detayların yer aldığı bilimsel çalışmanın uluslararası Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society adlı dergide yayınlandığını belirttiler.

Bu hastalık türüne dışarıdan bakıldığında bir belirti göstermiyor ve ancak otopsi yapıldığında dalaktaki büyümeyle anlaşılabiliyor.

Balıklar durgunlaşıyor ve kararıyor

Türk araştırmacılar bütün bilimsel yöntemleri kullanarak bu hastalığın ‘Aeromonas‘ bakterisinden kaynaklanan bir enfeksiyon olduğunu ortaya koyduklarını söylediler. Bu bakteri şu anda özellikle yaz aylarında Ege Denizi’nde kültür balığı yetiştirilen birçok işletmede ortaya çıkıyor.

Balıklara dışarıdan bakıldığında hastalık herhangi bir belirti göstermiyor. Hastalık balıklarda durgunluk, kararma ve ölümle sonuçlanıyor. Otopsi yapıldığında ise dalakta büyüme ve dut benzeri bir görünüm ortaya çıkıyor. Şu anda levrekler için ölümcül olan bu hastalığın doğadaki diğer balıkları da tehdit ettiği ve tehlikenin arttığı görülüyor.

Gerekli süre: 1 dakika

Levreklerde görülen ve ölüme neden olan Aeromonas Bakterisi

  1. Levreklerde görülen Aeromonas bakterisinin insanlara etkisi var mı?

    Ege Üniverisitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yayımlanan “Su ürünlerinde Aeromonas ve Plesiomonas cinsi
    mikroorganizmalar ve etkileri” adlı Berna Kılınç’ın bilimsel çalışmasında, Aeromonas ve Plesiomonas cinsi bakterilerin su ürünlerinde yaygın bulunan bakteri grubu olduğu ve bu mikroorganizmaların patojen türlerinin insanlarda hastalık ve enfeksiyonlara neden olabildiği kaydediliyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Home » Ege’deki çiftlik levreklerinde ölümcül hastalık türü saptadı

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis: Türk-Yunan İlişkilerinde 'Taviz' Terimi Uygun Değil, Karşılıklı Hamleler Gerekiyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Uluslararası Selanik Fuarı’nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin Türk-Yunan ilişkilerine dair sorusunu yanıtladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Video: Larisa'da balıklar sokaklarda yüzüyor!

Yunanistan’ın Larisa kentinde yaşanan sel felaketinin ardından, Pinios Nehri’nden gelen balıklar, sular altında kalan bölgelerde kaldırımlarda yüzmeye başladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da onlarca balık ölü olarak su yüzeyine çıktı

Geçen hafta sonu, Batı Trakya’nın Evros iline bağlı Makri-Agia Paraskevi’nin deniz bölgesinde balıkçılar, inanılmaz bir görüntüyle karşılaştı.
Devamını oku...