Bulgaristan’daki kuş gribi vakası Batı Trakya’yı alarma geçirdi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bulgaristan’daki kuş gribi vakası Batı Trakya’yı alarma geçirdi

Bulgaristan’daki kuş gribi vakası Batı Trakya’yı alarma geçirdi

Bulgaristan’ın güneyinde artan kuş gribi (H5N8) vakaları Batı Trakya’da da yetkilileri alarma geçirdi.

En son üç yıl önce Yunanistan’da görülen gribin tekrar hortlama ihtimali karşısında Batı Trakya’da laboratuar araştırmaları sıklaştırdı.

Azınlıkça’nın haberine göre Ethnos gazetesine konuşan Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanlığı Veterinerlik Dairesi Müdürü Ahilleas Sahpatzidis “Kümes hayvanlarından aldığımız numuneleri laboratuara gönderiyoruz. Şu ana kadar Yunanistan’da kuş gribi vakasına rastlanmadı” diyor.

Bölgeyi tehdit eden Afrika domuz vebasıyla birlikte kuş gribinin de hortlaması, bölge hayvancılığına büyük zarar verebilir.

Kuş gribinin şu ana kadar insana bulaştığı görülmedi ancak kuş gribinin bir başka versiyonu olan H5N1’in insanlar için de ölümcül olması bu konuda temkinli olunmasını gerektiriyor.

Bulgaristan’da ise Yunan-Bulgar sınırlarına 160 km mesafede bir hayvan çiftliğinde kuş gribine rastlanması sonucu 5.830 ördeğin itlaf edileceği açıklandı.

Gribin görüldüğü çiftliğe yakın 25 kümse hayvanı çiftliği ve 136.669 ördek daha bulunuyor. 10 kilometrelik mesafede ise 167.349 ördek ile 127.550 tavuk bulunuyor.

Batı Trakya’nın da içinde yer aldığı Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’nde ise biri Evros’ta diğeri İskeçe’de olmak üzere iki büyük kümes hayvanı çiftliği bulunuyor.

Evros’taki çiftlikte 300 bin, İskeçe’dekinde ise 80 bine yakın kümes hayvanı yer alıyor.

Veterinerlik Dairesi Müdürü ise yurtdışından gelen yumurta ve diğer ürünleri de denetlediklerini kaydederek “marazın Yunanistan’a girmesini engellemek için gereken ne varsa yapacağız” diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.