Babiş: Türkiye ile Bulgaristan arasına çelik duvar örülmeli - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Babiş: Türkiye ile Bulgaristan arasına çelik duvar örülmeli

Yunanistan’ın Türkiye ile kara sınırına çelik çitten duvar örmesinin ardından Çekya Başbakanı Andrej Babiş, benzer bir duvarın Bulgaristan ile Türkiye sınırına da çekilmesi önerisini sürdü.

AB’nın sınır güvenliği ve sığınmacı politikalarını sert bir dille eleştiren Çekya Başbakanı Andrej Babiş, “Yasa dışı göçün kesin çözümü Bulgaristan-Türkiye sınırına çelik çitten duvar örmektir” ifadelerini kullandı.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 4. Nüfus Zirvesi’ne katılan Çekya Başbakanı Andrej Babiş, Orban ile Macaristan-Sırbistan sınırında Roszke Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.

AB’nin sınır güvenliği ve sığınmacı politikalarını yanlış bulduğunu vurgulayan Babiş, “Macaristan geçen sene 22 bin 882 yasa dışı göçmeni durdurdu, bu yıl ise 76 bin 176. Daha da önemlisi 2020 yılında 281, bu sene ise 752 kaçakçı yakalandı. Bunlar bir mülteciyi Avrupa’ya sokmak için 3 bin 500 Euro talep ediyorlar. Bu sınıra tel örgü çeken Macaristan’ın başarısıdır” ifadelerini kullandı.

Babiş, “Avrupa’nın bir an önce Schengen alanını net bir şekilde tanımlamalıdır. Bunu Avrupa Konseyi’nde defalarca dile getirdim. Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Sırbistan Schengen bölgesine katılmak için neden bu kadar bekletiliyor? Aslında çözüm basit, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınıra yüksek güvenlikli tel örgü çekilmesi ve Avrupa kıtasının denizden korunmasıdır” dedi.

Çekya’nın yasa dışı göç ile mücadele konusunda Macaristan’a destek vereceğini ve Çekya’ya döndüğünde bakanları ile yapacağı toplantıda Macaristan-Sırbistan sınırına Çek askerini ya da polisini gönderme konusunu tartışacağını beliren Babiş, Çekya’nın yasa dışı göçü önleme konusunda her zaman yardım edeceğini ama yasa dışı göç ile gelen kimseyi sınırlarından içeri kabul etmeyeceğini söyledi.

Afganistan’da Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından başlayan göç dalgaları nedeniyle Avrupa’da ırkçı yaklaşımlar artarken sınır güvenliği ve göçmenlere karşı sert müdaheleler daha çok gündem oluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis'ten Çağrı: 'Türkiye İle Konuşmak Zorundayız. Her Zaman Silah Zoruyla Hareket Edemeyiz'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, “Türkiye ile konuşmak zorundayız. Her zaman silah zoruyla hareket edemeyiz” ifadelerini kullandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov'un İstifası Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Bulgaristan’da siyasi sahne, Başbakan Nikolay Denkov’un istifasının ardından önemli bir dönemeçten geçiyor.
Devamını oku...