Türk Dışişleri'nden İskeçe Türk Birliği için Yunanistan'a çağrı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Türk Dışişleri’nden İskeçe Türk Birliği için Yunanistan’a çağrı

İskeçe Türk Birliği yönetim kurulu kararıyla düzenlenen protesto eyleminin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı açıklamada bulundu.

İskeçe Türk Birliği yönetim kurulu kararıyla 10 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilen protesto yürüyüşü ve oturma eyleminin ardından Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından tanınan haklarını Yunanistan’ın teslim etmesi çağrısında bulundu.

Türk Dışişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Batı Trakya Türk Azınlığının en eski sivil toplum kuruluşu İskeçe Türk Birliği’nin haksızlığa ve adaletsizliğe karşı mücadelesini destekliyoruz. Yunanistan’ı, Türk Azınlığın AİHM tarafından tanınan haklarını teslim etmeye çağırıyoruz. İskeçe Türk Birliği İçin Adalet”

İskeçe Türk Birliği hukuki süreci:

  • Yunanistan devletinin “Batı Trakya’da Türk yoktur” politikası çerçevesinde 1983 yılı sonunda İskeçe Türk Birliği’nin tabelası polis tarafından yerinden söküldü.
  • 1984’te dönemin İskeçe Valisi Fanis Donas, İskeçe Türk Birliği’nin kapatılması için dava açtı.
  • 1986’da İskeçe Asliye Hukuk Mahkemesi İskeçe Türk Birliği’nin kapatılma talebini kabul etti.
  • İskeçe Türk Birliği kapatma kararının iptali için 2005 yılına kadar Yunanistan iç hukukunda mücadele etti. 22 yıl boyunca devam eden iç hukuk mücadelesi 2005 yılında sona erdi. 2005 yılında Yunanistan Yargıtay Mahkemesi (Arios Pagos) nihai kararında İskeçe Türk Birliği’nin taleplerini reddederek, derneğin kapatılma kararını onayladı.
  • İskeçe Türk Birliği aynı yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AIHM) oybirliğiyle İskeçe Türk Birliği’ni haklı buldu. AİHM’nin kararı 27 Mart 2008 tarihinde açıklandı.
  • Yunanistan, İskeçe Türk Birliği’nin ve diğer azınlık derneklerini haklı bulan AİHM kararına itiraz etti. AİHM, Yunanistan’ın itirazını reddetti.
  • Bu gelişmeden sonra İskeçe Türk Birliği, AİHM kararının uygulanarak, derneğimiz hakkında verilen kapatma kararının iptal edilmesi ve İTB’nin yasal statüsünün iade edilmesi için yeniden Yunanistan iç hukukuna başvurdu.
  • İskeçe Türk Birliği, AİHM kararına dayanarak, kararın Yunanistan tarafından uygulanması ve İTB’nin resmiyetinin iade edilmesi için Kasım 2008’de Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme İTB’nin talebini, AİHM kararına rağmen reddetti.
  • İTB daha sonra sırasıyla Trakya İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay’a başvurdu. Her iki mahkeme de AİHM kararına rağmen İTB’nin talebini reddetti.
  • 2017 yılında Yunanistan Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava kazanan kuruluşlara bu kararları Yunanistan mahkemelerinde tanıtma ve uygulatmasına imkan tanıyan özel bir yasayı kabul etti.
  • İskeçe Türk Birliği Yunanistan meclisinde kabul edilen yeni yasaya dayanarak, 2017 yılı sonunda yeniden Trakya İstinaf Mahkemesi’ne başvurarak AİHM kararının uygulanması ve derneğin resmiyetini iadesini talep etti.
  • Trakya İstinaf Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin yeni başvurusunu da reddetti. Karar, İskeçe Türk Birliği tarafından bir kez daha Yargıtay Mahkemesi’ne (Arios Pagos) taşındı.
  • İskeçe Türk Birliği’nin davası 16 Ekim 2020 tarihinde Atina’da Yargıtay Mahkemesinde görüşüldü.
  • Yunan Yargıtayı (Arios Pagos) 30 Haziran 2021 Çarşamba günü açıkladığı kararıyla, İskeçe Türk Birliği’nin talebini, Yunan hukukuna uygun bulmayarak reddettiğini açıkladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...