İskeçe Türk Birliği için protesto yürüyüşü ve oturma eylemi düzenlendi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Türk Birliği için protesto yürüyüşü ve oturma eylemi düzenlendi

İskeçe Türk Birliği protesto yürüyüşü ve oturma eylemi

İskeçe Türk Birliği yönetimi yeniden isim tescil başvurusunun Yargıtay (Arios Pagos) tarafından reddedilmesi nedeniyle İskeçe (Xanthi) kentinde protesto yürüyüşü ve oturma eylemi gerçekleştirdi.

İskeçe Türk Birliği’nin “HAKSIZLIĞA ve ADALETSİZLİĞE ARTIK YETER” başlıklı protesto eylemine İskeçe SYRIZA Milletvekili Hüseyin Zeybek dışında Rodop ilinden KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet, Rodop ilinden Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcıları Ahmet İbram ve Tarkan Multaza bizzat katılarak destek verdiler.

İskeçe’de 10 Temmuz Cumartesi günü saat 11:30’da İskeçe Türk Birliği lokali önünden başlayan protesto yürüyüşü şehir meydanında son buldu. Tarihi saat kulesinin önünde pankart açılarak eylem sürdürülürken İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu Türkçe ve Yunanca katılımcılara açıklamalarda bulundu. Ahmetoğlu, “Batı Trakya Türklerinin Yunanistan Yargıtayı’nın 38 yıldan beri devam eden haksız ve adaletsiz tavrına karşı tepkisini dile getirmesidir.” ifadelerini kullanırken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mücadelemiz; uluslararası hukukun ülkemiz Yunanistan tarafından uygulanmasına, azınlığın hakkının iadesine yöneliktir. Bizim mücadelemiz bir demokrasi ve insan hakları mücadelesidir.

Bugünkü eylemle ülkemiz Yunanistan’dan uluslararası hukuku uygulamasını ve Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası kuruluşların uyarılarını da dikkate alarak İskeçe Türk Birliğinin resmi ve yasal statüsünü iade etmeye davet ediyoruz. Ayrıca devletten azınlığımızın taleplerini ve beklentilerini dikkate alacak politikalar üretmesini ve çözüm bekleyen sorunlarımıza çare bulmasını talep ettiğimizi belirtmek istiyoruz.”

Öte yandan yürüyüşe katılamayan İskeçe KİNAL Milletvekili Burhan Baran yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince haklı bulunan İskeçe Türk Birliği davamız maalesef siyasi iradenin güdümünden kendini soyutlayamamış ve birkez daha Yunan adaletinin  haksız kararı ile karşı karşıya kalmıştır. Sayın soydaşlarım, sayın başkan kongre çalışmalarım nedeniyle bu önemli günde maalesef yanınızda bulunamıyorum. Şunu belirtmek isterim ki gönlüm ve beynim sizlerle, verdiğiniz mücadelenin en küçük noktasına kadar destekçinizim. Saygılarımla İskeçe Kinal Milletvekili Dr. Burhan Baran”

İskeçe Türk Birliği hukuki süreci:

  • Yunanistan devletinin “Batı Trakya’da Türk yoktur” politikası çerçevesinde 1983 yılı sonunda İskeçe Türk Birliği’nin tabelası polis tarafından yerinden söküldü.
  • 1984’te dönemin İskeçe Valisi Fanis Donas, İskeçe Türk Birliği’nin kapatılması için dava açtı.
  • 1986’da İskeçe Asliye Hukuk Mahkemesi İskeçe Türk Birliği’nin kapatılma talebini kabul etti.
  • İskeçe Türk Birliği kapatma kararının iptali için 2005 yılına kadar Yunanistan iç hukukunda mücadele etti. 22 yıl boyunca devam eden iç hukuk mücadelesi 2005 yılında sona erdi. 2005 yılında Yunanistan Yargıtay Mahkemesi (Arios Pagos) nihai kararında İskeçe Türk Birliği’nin taleplerini reddederek, derneğin kapatılma kararını onayladı.
  • İskeçe Türk Birliği aynı yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AIHM) oybirliğiyle İskeçe Türk Birliği’ni haklı buldu. AİHM’nin kararı 27 Mart 2008 tarihinde açıklandı.
  • Yunanistan, İskeçe Türk Birliği’nin ve diğer azınlık derneklerini haklı bulan AİHM kararına itiraz etti. AİHM, Yunanistan’ın itirazını reddetti.
  • Bu gelişmeden sonra İskeçe Türk Birliği, AİHM kararının uygulanarak, derneğimiz hakkında verilen kapatma kararının iptal edilmesi ve İTB’nin yasal statüsünün iade edilmesi için yeniden Yunanistan iç hukukuna başvurdu.
  • İskeçe Türk Birliği, AİHM kararına dayanarak, kararın Yunanistan tarafından uygulanması ve İTB’nin resmiyetinin iade edilmesi için Kasım 2008’de Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme İTB’nin talebini, AİHM kararına rağmen reddetti.
  • İTB daha sonra sırasıyla Trakya İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay’a başvurdu. Her iki mahkeme de AİHM kararına rağmen İTB’nin talebini reddetti.
  • 2017 yılında Yunanistan Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava kazanan kuruluşlara bu kararları Yunanistan mahkemelerinde tanıtma ve uygulatmasına imkan tanıyan özel bir yasayı kabul etti.
  • İskeçe Türk Birliği Yunanistan meclisinde kabul edilen yeni yasaya dayanarak, 2017 yılı sonunda yeniden Trakya İstinaf Mahkemesi’ne başvurarak AİHM kararının uygulanması ve derneğin resmiyetini iadesini talep etti.
  • Trakya İstinaf Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin yeni başvurusunu da reddetti. Karar, İskeçe Türk Birliği tarafından bir kez daha Yargıtay Mahkemesi’ne (Arios Pagos) taşındı.
  • İskeçe Türk Birliği’nin davası 16 Ekim 2020 tarihinde Atina’da Yargıtay Mahkemesinde görüşüldü.
  • Yunan Yargıtayı (Arios Pagos) 30 Haziran 2021 Çarşamba günü açıkladığı kararıyla, İskeçe Türk Birliği’nin talebini, Yunan hukukuna uygun bulmayarak reddettiğini açıkladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe'de Yasal İzni Olmadan Sokakta Mal Satan Vatandaşa Kelepçe

İskeçe’de bir vatandaş, yasal izni olmadan sokakta mal sattığı gerekçesiyle tutuklandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçeli Gençten Örnek Davranış: Sokak Hayvanlarına Sıcak Bir Yuva

İskeçe ilinde yaşayan 18 yaşındaki Şaban Reşit, sokak hayvanları için gösterdiği örnek davranışla gönülleri fethetti.
Devamını oku...