Avusturya Mahkemesi ilkokullardaki başörtüsü yasağını kaldırıldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avusturya Mahkemesi ilkokullardaki başörtüsü yasağını kaldırıldı

Avusturya‘da başörtüsü takan ilkokul yaşındaki kız çocukları ile ilgili Anayasa Mahkemesi karar verdi. Artık ilkokul öğrencisine başörtüsü yasağı olmayacak.

Avusturya Anayasa Mahkemesi ilkokullarda başörtüsü yasağının eşitlik ilkesiyle bağlantılı olarak din özgürlüğü hakkını ihlal ettiği için anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Ülkedeki Okul Eğitim Yasası, 10 yaşını tamamlayana kadar çocukların başörtüsü de dahil olmak üzere dini veya ideolojik kıyafet giymesini yasaklıyordu.

Sünni ve Şii iki aile yasaya karşı dava açmış ve çocuklarını kendi inançlarının gereklerine göre yetiştirdikleri ve bu yasağın din özgürlüğü hakkına “oransız bir saldırı” olduğu belirtilmişti. Ailelerin başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi yaptığı açıklamada, başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğunu belirterek yasağı kaldırdı.

Kararda okul sisteminin şekillenmesi esnasında farklı din gruplarına eşitlik ilkesine göre davranılması prensibi hatırlatılarak, sistemin tolerans ve açıklık değerleri temelleri üzerine kurulduğu belirtildi. Kararda ayrıca bu yasak nedeniyle Müslüman kız çocuklarının ayrımcılığa uğrayabileceği, eğitim almalarını zorlaştıracağı ve sosyal olarak dışlanmalarına neden olabileceği kaydedildi.

Alınan karar ile ilgili açıklamada, okullarda dinsel veya ideolojik nedenlerle çatışmalar olabileceği, ancak söz konusu yasağın okullardaki huzuru bozmayan başörtüsü takan kız çocuklarını da etkileyeceği belirtildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sel Felaketinde Kaybolan İki Avusturyalının Öldükleri Kesinleşti: Ölü Sayısı 17'ye Yükseldi

Yunanistan’ın Teselya bölgesindeki sel felaketinde kaybolan Avusturyalı çiftin öldükleri yapılan DNA analizi ile kesinleşti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avusturya'da herkese aşı zorunlu oldu: Ceza 3600 evro

Avusturya, ilk AB ülkesi olarak aşı zorunluluğunun uygulanmasını onayladı. Uygulama 4 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek. Yunanistan’da aşı zorunluluğu 60 yaş üstüne uygulanıyor
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Fransa'da sporcuların müsabakalarda başörtüsü takmasına yasak mı geliyor?

Fransa Senatosu, spor müsabakalarında sporcuların başörtüsü takmasının yasaklanması yönünde karar aldı.
Devamını oku...