Korona aşısı Yunanistan’a ne zaman gelecek ve ilk kimler aşı olacak? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısı Yunanistan’a ne zaman gelecek ve ilk kimler aşı olacak?

Pfizer’in koronavirüs aşısının yüzde 90’dan daha fazla etkili olduğunu duyurdu. AB ülkeleri şirketle anlaşma imzalamak üzere.

Pfizer ve BioNTech şirketlerinin birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının Kovid-19’u engelleme konusunda yüzde 90’dan daha fazla etkili olduğunun duyurulmasının ardından gözler aşının ne zaman Yunanistan’a geleceğine çevrildi.

Pfizer ve BioNTech’in 2020’nin sonuna kadar 50 milyon doz koronavirüs aşısı ve 2021’e kadar da 1,3 milyar doz aşı üretimi hedefleniyor. Şirketle Avrupa Komisyonu’nun 300 milyon doz aşı sağlamak için bir anlaşmaya varması bekleniyor. Anlaşma sayesinde Yunanistan da aşılardan temin edecek.

Yunanistan Sağlık Bakan Yardımcısı Vasilis Kontozamanis aşıyı temin edeceklerini söyledi.Pfizer aşısına Yunanistan’ın da sahip olacağını dile getiren Kontozamanis şirket ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmanın önümüzdeki günlerde onaylanacağını kaydetti.

Pfizer’in aşının henüz onaylanma sürecinde olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Avrupa Birliği’nin yetkili kurumları tarafından onaylandıktan sonra aşının kullanıma sunulacağını belirtti ve aşının hem Avrupa hem de Yunanistan’da bulunmasını aynı zamanda başarmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Yunanistan’da koronavirüs aşısı ilk kim olacak?

Yunan Sağlık Bakanlığı vatandaşların koronavirüse karşı aşılanması için planlamasını yapmış durumda. Avrupa Birliği üyesi olarak Yunanistan’ın belirli dozda korona aşısı alması bekleniyor. 2021 yılının Ocak – Şubat aylarında Yunanistan’ın, Kovid-19 enfeksiyona karşı 1,6 milyon doz aşıya sahip olması bekleniyor ve elde edilecek söz konusu aşılar Başbakan Kiryakos Miçotakis’in açıkladığı gibi, 28 gün arayla yapılacak iki doz aşı da tüm vatandaşlara ücretsiz olarak verilecek.

Ülkede aşı geldiğinde ilk aşılanacaklar ise sağlık sektörü çalışanları ile korona vakalarıyla temas riski yüksek olanlar ve güvenlik güçleri olacak.

Daha sonra 65 yaş üstü vatandaşlar ve çocuklar ve son olarak da hastalıkları olan ve dirençsiz kişiler aşılanacak.

Önümüzdeki yıllarda ise koronavirüse karşı aşı yaptırma tıpkı mevsimsel gripte olduğu gibi olacak ve elektronik reçete grubuna dahil edilecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli?

Küçük bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir, ancak kişinin Kovid-19 aşısını vurdurmak için seçtiği kol önemli.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19'un artık küresel acil durum olmadığını ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Covid-19’un küresel sağlık acil durumu sona erdi” diyerek umutlu bir açıklama yaptı. Öte yandan Ghebreyesus, Covid-19’un küresel sağlık tehdidi olarak sona ermediği uyarısında bulundu.
Devamını oku...