Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli?

Küçük bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir, ancak kişinin Kovid-19 aşısını vurdurmak için seçtiği kol önemli.

Takviye dozu, son Kovid-19 aşısı ile aynı kola vurulursa, bağışıklık tepkisi daha güçlü olabilir.

Araştırmanın yazarlarından biri olan, biyolog ve Almanya’daki Saarland Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Tıbbı Enstitüsü bölüm başkanı Martina Sester, ‘Soru o kadar sıradan görünüyor ki, hiç kimse sormayı düşünmedi’ diyor.

Araştırmacılar, mRNA aşısı vurduran 303 kişinin verilerini ve Almanya’nın aşılama kampanyasının bir parçası olarak bir takviye aşısını kullandılar.

Çalışma, hatıra dozundan iki hafta sonra, aşıları aynı kola vurduranlarda öldürücü T hücrelerinin sayısının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu.

Saarland Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Laura Ziegler’e göre hedeflediği hücrelere saldırıp onları yok eden bu hücreler, aynı koldaki vakaların yüzde 67’sinde ve farklı kollara vurdurandalarda ise sadece yüzde 43’ünde mevcuttu.

Bağışıklık tepkisini sağlayan hücreler lokal lenf düğümlerinde bulunuyor. Amerikan Kanser Derneği’ne göre lenf düğümleri vücutta boyun, göğüs, karın ve koltuk altı gibi yerlerde bulunur.

Çalışma, bu lenf düğümlerindeki bağışıklık hücrelerinin aynı yerde yeniden uyarılması durumunda, daha büyük bir bağışıklık tepkisi olduğunu söyledi.

Çalışma daha büyük bir bağışıklık tepkisi gösterse de, araştırmacılar aynı kola takviye dozu vurdurmanın daha iyi veya daha uzun süreli koruma sağladığını kesin olarak söyleyemiyorlar.

Bağışıklık sistemi hücreleri virüsü hızlı bir şekilde yok etmek için önemli, ancak antikorlar da daha fazla hasarı önlemek için önemlidir.

Ve araştırmacılar daha yüksek sayıda antikor bulamadılar. Bununla birlikte, çalışma, aynı kola destek dozu vurduran kişilerde antikorların, virüsün spike proteinlerini bağlamada daha etkili olduğunu gösterdi.

Bu proteinler, koronavirüsün hücrelere girişinden sorumludur.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da son 1 haftada 33 kişi koronadan öldü

Yunanistan’da 14 – 20 Ağustos haftasınında koronovirüs pozitif kişi sayında artış kaydedildi.
Devamını oku...